Догори
Дати відгук

Вчені заявили, що Баку перестане бути портом: причини

Вчені попереджають, що це несе ризик початку територіальних суперечок між країнами, які розташовані на берегах Каспію.

1 хв на прочитання23 Грудня 2020, 15:37
Поділитись:

Розрахунки вчених показали, що в найближчі десятиліття рівень води у багатьох найбільших прісних і солоних водоймах світу може серйозно знизитися. Особливо сильно це торкнеться Каспійського моря, площа якого може різко скоротитися через те, що вода з його поверхні буде випаровуватися швидше, а у північній частині водойми взимку зникне льодовий покрив.

Вчені з Утрехтського університету (Нідерланди), дослідження яких опубліковано в науковому журналі  Communications Earth & Environment, вважають, що до кінця XXI століття рівень Каспійського моря може знизитися на 9–18 метрів. У результаті столиця Азербайджану Баку перестане бути портом, а у північній частині моря вода звільнить величезні площі суші.

Каспійське море — найбільша з водойм, яка розташована всередині континенту і не має сполучення з Світовим океаном. Море сформувалося приблизно 5,5 млн років,  вчені говорять, що площа й об'єм Каспійського моря сильно залежать від того, як змінюються середньорічні температури його поверхні, а також від кількості води річок, які впадають у нього — Волги, Уралу та інших. 

Комп'ютерна модель показала, що за найсприятливішого сценарію рівень води в Каспії знизиться на дев’ять метрів. За песимістичного — площа Каспію скоротиться приблизно на третину.

Вчені попереджають, що це несе ризик початку територіальних суперечок між країнами, які розташовані на берегах Каспію. Каспійське море  розташоване на території Росії, Казахстану, Туркменістану, Азербайджану й Ірану.

Відомо, що на початку грудня на берег Каспійського моря викинуло 17 мертвих тюленів (відео).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.