Догори
Дати відгук

Вчені з'ясували, чому людям більше подобається музика їхньої юності

Музика тісно пов'язана з пам'яттю та емоціями, пояснюють автори роботи.

3 хв на прочитання23 Квітня 2021, 06:42
Вчені з'ясували, чому людям більше подобається музика їхньої юності Вчені з'ясували, чому людям більше подобається музика їхньої юності
Поділитись:

Люди схильні ностальгувати за музикою, яку слухали в юності. У кожному поколінні знайдуться ті, хто впевнений — коли вони були підлітками, музика була куди кращою. Це відбувається тому, що почуті в юності пісні більше за інших пов'язані з яскравими спогадами та переживаннями, з'ясували фахівці Даремського університету у Великобританії. Подробиці вони виклали у статті в журналі Music and Science.

Події певних періодів часу запам'ятовуються краще, ніж інші, і найбільш значущий у цьому плані відрізок часу — 10–30 років. Можливо, справа в гормональних і біологічних змінах, які впливають у тому числі на пам'ять, або в тому, що цей період наповнений безліччю нових емоцій, які залишають більш глибокий відбиток. Однозначної відповіді на це запитання немає, але якщо попросити людину назвати улюблені пісні, ймовірно, вона згадає ті, які чула в юності.

Цікаво, що люди у віці 40 років і старше люблять пісні зі своєї юності більше, ніж інші. Проте в учасників  експерименту віком 18–40 років, який провели дослідники, такої тенденції не спостерігалося, і нерідко вони оцінювали музику, яка з'явилася під час їхньої юності, нижче, ніж ту, що була популярна ще до їх народження.

«Пісні, які ми чули в юності, можуть тісно переплітатися зі спогадами з нашого минулого, навіть якщо тоді вони нам не дуже сподобалися, — вважають дослідники. — Можливо, справа в тім, що якісь пісні супроводжували різні пам'ятні моменти нашого життя — зустрічі з друзями, шкільні дискотеки, випускні вечори тощо».

Деякі пісні подобалися більшості учасників незалежно від їх віку. Так, багато хто високо оцінював музику кінця 1970-х — початку 1980-х років.

«Це свідчить про те, що поп-музика певних періодів часу має міжпоколінну цінність, — відзначають автори роботи. — Такими піснями стали «Hotel California» групи Eagles, «I Will Survive» Глорії Гейнор і «Billie Jean» Майкла Джексона».

Музика юності цікавить людей не тому, що вона в чомусь краще музики, випущеної в інші десятиліття, роблять висновок вчені. Справа у спогадах, які вона здатна викликати, хоча є і винятки.

Дослідники зазначають, що вони зосередилися лише на популярній музиці, тому в майбутніх роботах варто оцінити вплив і тих пісень, що не займали лідируючі позиції в рейтингах, але могли бути пов'язані з важливими етапами життя піддослідних. Також належить з'ясувати, які ефекти надає різний вплив пісні — від згадки її назви, до програвання уривка.

Вчені вважають, що прослуховування пісень із юності дає змогу поліпшити емоційний стан зараз, у період пандемії, коли отримувати позитивні емоції ще важливіше, ніж зазвичай.

Нагадаємо, кардіолог розповів, як відрізнити серцевий напад від невралгії.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання36 хвилин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитаннягодина тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитанняВчора