Вчені створили яєчне покриття для зберігання фруктів та овочів
Наукові співробітники Університету Райса розробили покриття для продовження терміну зберігання швидкопсувних фруктів і овочів на основі яєць.
За статистикою, понад 200 млн яєць утилізуються, однак навіть для такого продовольства можна знайти застосування. Наприклад, зробити з них недороге біологічне покриття. Як пише fruitnews, покриття товщиною всього в мікрон безпечно для виробників і споживачів.
«Розширення поставок продовольства без використання ГМО та різних добавок підвищить стійкість розвитку сектора. Для розробки нового покриття об'єднали зусилля хіміки-інженери і біотехнологи з декількох університетів США », - розповів учений-матеріалознавець Пулікель Аджаян.
Покриття є екологічним і при цьому уповільнює процес випаровування вологи, забезпечує захист від мікробів і запобігає дозріванню. Крім цього, покриття легко змивається водою, так як на 70% складається з яєчного білка.
Інша частина покриття - целюлоза, що перешкоджає втраті вологи, куркумін і гліцерин для підвищення еластичності.
Покриття протестували на суниці, авокадо, бананах і інших фруктах. В результаті фрукти зберегли свіжість і твердість у порівнянні з контрольною групою фруктів і ягід без покриття.
Відомо, в Інституті садівництва почали масштабне дослідження їстівної жимолості.