Догори
Дати відгук

Вчені стурбовані рожевим кольором гірських вершин в Італії (фото)

Інтенсивне фарбування льоду водоростями загрожує вічній мерзлоті

2 хв на прочитання07 Липня 2020, 14:58
Фото: twitter News Daily 24
Фото: twitter News Daily 24
Поділитись:

Лід може бути не тільки білим чи голубим.  Вчені говорять про те, що в італійських Альпах виявили рожевий лід. Науковці вважають, що льодовик Презена вбрався в такий колір через водорості Ancylonema nordenskioeldii. Про це пише korrespondent.net з посиланням на  The Guardian.

"Явище може мати негативні екологічні наслідки, тому що водорості прискорюють танення льоду. Зараз точаться суперечки про те, звідки взялися водорості, що забарвили льодовики в Альпах в рожевий колір", - говорять про рожеві льодовики вчені .

"Рожеве забарвлення льоду, ймовірно, викликане тією ж рослиною, що офарбило льодовики Гренландії. Сама собою наявність і розмноження цих організмів в льодовиках цілком природна, особливо в літній сезон. Однак інтенсивне фарбування льоду водоростями таїть загрозу вічній мерзлоті", - заявив  Бьяджо Ді Мауро з Національної дослідницької ради Італії.

Рослина, відома як Ancylonema nordenskioeldii, присутня в так званій темній зоні Гренландії, де також тане лід. Зазвичай лід відбиває понад 80 відсотків сонячного випромінювання назад в атмосферу, але, коли з'являються водорості, вони затемнюють лід, так що він поглинає тепло і тане швидше. А коли лід тане швидше, з'являється все більше водоростей.

За словами Ді Мауро, який раніше вивчав водорості на льодовику Мортераш в Швейцарії, присутність туристів і підйомників також може вплинути на водорості. Вчені підкреслюють,  що водорості прискорюють танення льоду в Альпах, а це вносить свою лепту в глобальну зміну клімату.

Нагадаємо, у лютому цього року вчені зафільмували як в Антарктиді цвіте сніг.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко