Вчені пояснили, як COVID-19 знижує рівень кисню в крові

1 хв на прочитання02 Січня 2021, 17:58
коронавирус

У багатьох пацієнтів з важкою пневмонією, викликаною COVID-19, відзначається гіпоксемія - помітне зниження рівня кисню в артеріальній крові. Але при цьому у них немає задишки або прискореного дихання

Іспанські вчені припустили, що причиною зниження рівня кисню в крові у людей з COVID-19 може бути зараження коронавірусом каротидних тілець - хеморецепторів, що відповідають за оцінку парціального тиску кисню в крові. Результати дослідження опубліковані в журналі Function.

У багатьох пацієнтів з важкою пневмонією, викликаною COVID-19, відзначається гіпоксемія - помітне зниження рівня кисню в артеріальній крові. Але при цьому у них немає задишки або прискореного дихання - явищ, які завжди супроводжують гіпоксемію, викликану пневмонією.

Люди зі звичайною гипоксемією зазвичай повідомляють про відчуття задишки і часте дихання, що збільшує споживання кисню організмом. Такий рефлекторний механізм запускають каротидні тільця - маленькі органи, розташовані по обидва боки шиї поруч з сонною артерією. Виявивши падіння кисню в крові, вони посилають в мозок сигнали для стимуляції дихального центру.

У пацієнтів з "тихою гипоксимією", характерною для COVID-19, такий захисний механізм не спрацьовує. В результаті люди можуть відчувати раптовий кисневий дисбаланс, який при досягненні критичного рівня призводить до смерті.

До слова, дослідження показують, що споживання деяких продуктів, насичених поживними речовинами і антиоксидантами, зменшує шкідливий вплив на легені брудного повітря, сприяє їх оздоровленню.

 

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: