Вчені: Північний Льодовитий океан втрачає здатність поглинати парникові гази

1 хв на прочитання07 Вересня 2024, 19:39
ФОТО: Північно-Льодовитий океан / ВВС

Океани й ліси є головними "сховищами" вуглецю на планеті. Але вони, як показує нове дослідження, поступово виходять з ладу.

У міру прогрівання Землі через глобальне потепління здатність Північного Льодовитого океану поглинати вуглекислий газ з атмосфери зменшується. Це показали результати нового дослідження. Це відбувається через танення вічної мерзлоти та посилення берегової ерозії, кажуть вчені. Про це пише видання Nature Climate Change.

У новій науковій роботі змодельовано, до чого призведе збільшення виділення вуглецю на тлі зменшення його поглинання арктичними районами, що постраждали від ерозії вічної мерзлоти. Було підраховано, що до 2100 року цей ефект може сприяти щорічному збільшенню вмісту вуглекислого газу в атмосфері на рівні 10% від обсягу усіх європейських автомобільних викидів у 2021 році.

Отримані дані прогнозують тривожні наслідки для життєво важливої ​​здатності океану діяти як поглинач вуглецю. Океан перестане бути ртівником, який видаляє парникові гази з атмосфери, підсумував провідний автор дослідження та науковий співробітник Інституту метеорології Макса Планка в Гамбурзі (Німеччина) Девід Нільсен.

Океани є одними з найбільших поглиначів вуглекислого газу із земної атмосфери. При цьому вихід з ладу такої системи може значно посилити кліматичну кризу. Прогноз вчених ґрунтується на попередніх дослідженнях, які показали, що ерозія прибережної вічної мерзлоти прискорюється і може збільшитися вдвічі, а то й утричі вже до кінця століття.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: