Вчені: отруйні павуки розносять стійкі до антибіотиків бактерії

1 хв на прочитання30 Серпня 2024, 14:55
ФОТО: Павук "хибна вдова" / Вікіпедія

Отрута "хибних вдів" містить збудників різних хвороб, які у людини викликають ускладнення.

Укуси павуків, що звуться “хибні вдови”, схожі на справжніх "чорних вдів", зазвичай проходять протягом кількох годин. Але в деяких випадках можуть призводити до зараження та стати смертельно небезпечними. Вчені дослідили, що отруйні павуки виявилися рознощиками стійких до антибіотиків бактерій. І це саме вони викликають ускладнення, аж до летального фіналу.

У статті, опублікованій у журналі Scientific Reports, вчені повідомляють, що в отруті S. nobilis виявили цілий вивід бактерій. Багато з них можуть викликати хвороби, і до того ж, стійкі до дії антибіотиків. Тому у Британії з’являються повідомлення про те, як зазвичай цілком нешкідливий укус закінчився для жертви важким некрозом, ампутацією, а то й загибеллю.

Вчені наловили “неправдивих вдів”, а також павуків-ендеміків Британії. І виявили на них сліди присутності бактерій 11 різних родів. На стеатодах знайшли 22 види мікробів, 12 з яких можуть викликати інфекції. Зокрема, стафілококи та псевдомонади. Автори показали, що три з них демонструють стійкість до дії антибіотиків різних класів. На щастя, всі вони піддавалися впливу ципрофлоксацину — принаймні поки не набули резистентності і до нього.

Досі фахівці сумнівалися, що з укусом “хибної вдови” можна заробити інфекцію. Адже отрута цих павуків допомагає підтримувати їхній отруйний апарат стерильним. Однак цього недостатньо. І до кожного укусу треба ставитись уважно. Адже павуки виявилися рознощиками стійких інфекцій.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: