Догори
Дати відгук

Укус павука-каракурта привів чоловіка з Болграда до реанімації, а не перетворив на супергероя

Як виявилось, в Україні наразі немає протиотрутної сироватки від укусів цього виду павуків.

2 хв на прочитання26 Липня 2024, 12:47
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Житель Одещини потрапив до реанімації через укус павука-каракурта. Як виявилось, в Україні наразі немає протиотрутної сироватки від укусів цього виду павуків. 72-річний житель Болграда розповів, що це сталося під час польових робіт. Він відчув усі загальноінтоксикаційні симптоми: різкий біль по тілу, нудоту, запаморочення. Його стан, за оцінками медиків, середньої важкості.

Павуки-каракурти також зафіксовані на території нацпарку «Тузлівські лимани» на Одещині. Це один із найнебезпечніших видів павуків із роду Чорних вдів.

Їхня отрута у 50 разів сильніша за отруту тарантула, які також зустрічаються в Україні, і в 15 разів сильніша за отруту гримучої змії чи гюрзи, хоча кількість самої отрути значно менша, і тому смертність від таких укусів становить до 4 %, а не 100 %.

Вона надає токсичну дію на центральну та периферичну нервову систему, викликає ураження всього організму й таким чином може призвести до смерті через 1-2 дні, якщо не знайти сироватку. В інших випадках місце укусу може почорніти. 

✔ Якщо вас ужалив такий павук, то не пізніше 2 хвилин місце укусу треба припекти палаючим сірником — вогонь хоч трохи руйнує отруту.

✔ Намагайтеся знерухомити місце укусу, пийте багато води, неміцного чаю чи молока.

✔ Прийміть ліки від алергії, оскільки може настати алергічний шок.

✔ Особам із гіпертонією треба контролювати тиск, доки не дістануться до лікарні.

Каракурти водяться по всьому півдню Європи, а також у степовій частині України від Одещини до Донеччини. Проте клімат стає спекотнішим — і ці павуки поширюють свій ареал усе далі на північ.

Ховаються вони переважно в заростях бурʼянів і кусають здебільшого за ноги, тож вибирайте високе взуття і щільний одяг.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost