Вчені назвали спецію, що захистить від раку та діабету
Приправи не тільки здатні поліпшити аромат і смак страви, але ще і позитивно впливати на стан здоров’я.
Особливу увагу дослідники радять звернути на шафран, оскільки в його складі понад 150 корисних природних сполук. Які захворювання може попередити ця спеція?
Для мозку. Клінічні випробування показали, що щоденне вживання шафрану може знизити симптоми депресії й нейродегенеративних станів, які викликають хворобу Альцгеймера. При чому, ефект від приправи схожий на ефект від вживання антидепресантів.
Для здоров’я серця і судин. Вчені довели, що шафран позитивно діє на роботу серцево-судинної системи, знижуючи артеріальний тиск. Досить приймати близько 400 мг приправи протягом тижня.
Покращує роботу шлунково-кишкового тракту. Вже давно шафран використовують в народній медицині, щоб лікувати розлади шлунково-кишкового тракту і метеоризм (підвищене газоутворення). Вчені відзначили, що спеція завдяки своєму протизапальному ефекту здатна поліпшити роботу шлунка і зменшити запальний процес. Крім того, вчені виявили у шафрану здатність полегшувати симптоми виразки шлунка.
Протираковий агент. Шафран, завдяки великій кількості антиоксидантів, захищає організм від вільних радикалів, які ушкоджують ДНК і провокують онкологію. Ще в складі спеції є кроцин — речовина, яка пригнічує ріст клітин колоректального раку і пухлини шлунка.
До слова, як нестача сну впливає на очі.