Скільки б страв не готували господині, якими б вони не були вишуканими, але салат олів’є все одно займе своє почесне місце на новорічному столі.
Вже стало традицією до Нового року вираховувати так званий індекс олів’є, тобто відслідковувати зростання цін на продукти на основі інгредієнтів салату.
За основу беремо класичний рецепт салату на 3 кілограми, який розрахований на шість персон. До складу салату входять картопля, морква, цибуля, ковбаса, яйця, солоні огірки, консервований горошок та майонез.
Що стосується звичного олів'є, то він подорожчав приблизно на 20%. Якщо минулого року при приготуванні 3 кг салату потрібно було купити продуктів на 188,65 гривень, то в 2020 році - на 226,99 гривень.
Можна додати, що у 2018 році ціна салату була на рівні 168 гривень за 3 кг ( до 56 грн за кг).
До слова, на новорічний стіл можна приготувати смачні і незвичайні салати, використовуючи вже підібрані інгредієнти. Це зекономить час біганини по маркетам.
Відомо, у Карпатах вирощуватимуть жовті ківі.