У Карпатах вирощуватимуть жовті ківі
З гектару можна отримати від 20 до 50 тон врожаю. Є рослини, які плодоносять вже два роки.
Незабаром в Україні з’явиться ще один зареєстрований сорт ківі. Сорт доволі незвичного забарвлення, яке не часто зустрінеш навіть на закордонних полицях. Про це розповів Генріх Стратон, біолог, селекціонер та автор єдиного зареєстрованого сорту ківі в Україні, пише agronews.ua.
«На підході сорт ківі, який рідко зустрічається у продажу — це ківі з жовтою м’якоттю. Роботами по виведенню цього сорту для умов України я займаюсь вже більше 7 років і є вже певні результати. Є рослини які плодоносять вже 2 роки. Витримували вони морози поки що не нижче 20 градусів. Робоча назва цього сорту «Аурум Карпат Стратона». Можливо це буде новий сорт. Наразі я працюю над тим, як можна зробити велику кількість саджанців», — каже Генріх Стратон.
За словами селекціонера, популяризація вирощування ківі в Україні тільки починається, зокрема вітчизняного морозостійкого сорту.
«Його варто вирощувати і біля будинку для власних потреб, і для комерційних насаджень. Ті, хто візьметься за цю справу першими, вони і отримають максимальний зиск із цього. З гектару можна отримати від 20 до 50 тон врожаю. Навіть якщо це буде 20 тон, при тій ціні, яка сьогодні є за кілограм ківі, це вже цікаво, і рентабельно цим займатися», — наголошує Стратон.
До слова, збір ківі на плантації розпочинають пізно восени. І Цього року на Закарпатті уже зібрали врожай із 30 кущів, які виростив біолог на власній плантації. Щоправда, ці плоди традиційного, зеленого кольору.