Догори
Дати відгук

Covid-19 Omicron несе тривожні мутації, але лікуватиметься, як інші штами – лікарі

Фахівці кажуть, що вакцини, як і раніше, працюють.

8 хв на прочитання28 Листопада 2021, 12:36
Фото:
УНН Фото: УНН
Поділитись:

За словами вчених, варіант Omicron несе тривожні мутації, які можуть дозволити йому уникати антитіл. Але будуть потрібні додаткові дослідження, щоб дізнатися, як це працює проти вакцинованих людей.

У п'ятницю наукові експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я попередили, що новий варіант коронавірусу, виявлений на півдні Африки, є "варіантом для занепокоєння", найбільш серйозною категорією, яку агентство використовує для такого відстеження. Про це у колонці у "Нью-Йорк Таймс" написав Карл Циммер.

Він пише, ВООЗ заявила, що нова версія під назвою «Омікрон» несе в собі низку генетичних мутацій, які можуть дозволити їй швидко поширюватися, можливо навіть серед вакцинованих.

Незалежні вчені погодилися з тим, що Omicron заслуговує на невідкладну увагу, але також зазначили, що для визначення ступеня загрози будуть потрібні додаткові дослідження. Хоча деякі варіанти проблем, такі як Delta, виправдали початкові побоювання, інші мали обмежений вплив.

«Епідеміологи намагаються сказати: «Лєгче, тигр», – сказав Вільям Хенедж, епідеміолог Гарвардської школи громадської охорони здоров'я імені Т.Х. Чан. Це могло бути погано. Це могло бути дуже погано. Але ми не знаємо достатньо, щоби котити цю стрічку вперед», - цитує автор експерта.

Доктор Хенедж та інші дослідники заявили, що вакцини, швидше за все, захистять від омікрону, але необхідні подальші дослідження, щоб визначити, наскільки ефективність щеплень може бути знижена.

Омікрон вперше з'явився у Ботсвані, де дослідники з Ботсванської Гарвардської довідкової лабораторії з ВІЛ у Габороні секвенували гени коронавірусів із позитивних тестових зразків. Вони виявили, що деякі зразки містять близько 50 мутацій, які раніше не траплялися в такій комбінації. На даний момент шестеро людей дали позитивний результат на Омікрон у Ботсвані, згідно з міжнародною базою даних варіантів.

Приблизно в той же час дослідники з Південної Африки натрапили на Omicron у групі випадків у провінції Гаутенг. Станом на п'ятницю вони внесли 58 зразків Omicron до бази даних варіантів. Але на прес-конференції в четвер Туліо де Олівейра, директор Центру реагування на епідемії та інновацій у Південній Африці, сказав, що в найближчі кілька днів буде опубліковано «близько двох чи трьохсот» генетичних послідовностей випадків захворювання на Омікрон.

ВООЗ закликала посилити спостереження за варіантом та лабораторні експерименти, щоб краще зрозуміти його біологію.

"Цей варіант нас справді здивував", - сказав д-р де Олівейра на прес-конференції. "Але повне значення все ще не визначено".

Доктор де Олівейра та його колеги попросили ВООЗ провести екстрену нараду з цього варіанту у п'ятницю з двох причин: мутації в Омікроні та те, що здається тривожним поширенням у Південній Африці.

Дослідники виявили понад 30 мутацій білка, що називається шипом, на поверхні коронавірусу. Білок-спайк є головною метою антитіл, які імунна система виробляє для боротьби з інфекцією Covid-19. Так багато мутацій викликало побоювання, що спайк Омікрону може вислизнути від антитіл, що виробляються попередньою інфекцією або вакциною.

Доктор де Олівейра та його колеги знайшли швидкий спосіб оцінити, наскільки швидко Омікрон поширюється у Південній Африці. Хоча секвенування всього геному вірусу відбувається повільно, вчені з'ясували, як ідентифікувати Omicron за допомогою стандартного мазка тесту з носа, відомого як ПЛР.

Виявилося, що кількість зразків із негативними викидами швидко збільшувалася по всій Південній Африці, що дозволяє припустити, що Omicron має конкурентну перевагу перед Delta, яка досі була домінуючим варіантом у країні.

«Нас непокоїть, що цей варіант, можливо, вже досить широко циркулює в країні», - заявив на прес-конференції в четвер Річард Лесселлс, фахівець із інфекційних захворювань із Університету Квазулу-Натал у Дурбані, Південна Африка.

Доктор де Олівейра попередив, що в Південній Африці, де повністю вакциновано менше чверті населення, може спостерігатися сплеск госпіталізацій, якщо країна не запобігатиме подальшому розмноженню Omicron внаслідок надповсюдження подій.

«Ми дійсно хотіли б помилитися у деяких із цих прогнозів», - сказав він.

Країни Європи, а також США та Канада були серед тих, хто заборонив польоти з Південної Африки та інших африканських країн. Але Omicron вже був помічений у Гонконгу та Бельгії, а також, можливо, і в інших країнах за межами Африки.

Теодора Хаціоанну, вірусолог із Рокфеллерівського університету в Нью-Йорку, сказала, що характерні мутації Омікрона підвищують ймовірність того, що він вперше розвинувся всередині тіла людини з ВІЛ, чия імунна система могла бути надто слабкою, щоб швидко з нею боротися.

"Ваші відповіді не такі хороші", - сказав д-р Хаціоанну.

Замість того, щоб позбутися вірусу за лічені дні, вірус міг залишатися у цієї людини протягом декількох місяців, витрачаючи час на те, щоб знайти здатність ухилятися від антитіл.

"Цей вірус виявив багато антитіл", - сказав д-р Хаціоанну.

Доктор Хаціоанну та її колеги змогли створити у своїй лабораторії мутантні білки-шипи, які роблять віруси дуже стійкими до антитіл Covid-19. Вона сказала, що Omicron має багато мутацій в одних і тих же областях білка-шипа, виявлених у їх власних дослідженнях.

«Збіг досить разючий, - сказала вона.

Цей збіг турбує доктора Хаціоанну, що Omicron зможе уникнути деяких антитіл, які люди отримали від вакцин або інфекцій Covid-19. Вона передбачила, що деякі види лікування моноклональними антитілами не працюватимуть і проти Омікрона, тому що спайковий білок цього варіанта захищений від них.

Проте очікується, що вакцини забезпечать певний захист від омікрону, оскільки вони стимулюють не лише антитіла, а й імунні клітини, які можуть атакувати інфіковані клітини, – сказав доктор Хаціоанну. Мутації в білку-шипі не притуплюють цю імунну відповідь.

А бустерні уколи потенційно можуть розширити спектр антитіл, що виробляються людьми, що дозволить їм боротися з новими варіантами, такими як Омікрон.

«Побачимо, бо ці дослідження лише зараз продовжуються», - сказала вона.

На даний момент немає жодних доказів того, що Омікрон викликає більш серйозне захворювання, ніж попередні варіанти. І ще не ясно, наскільки швидко Омікрон може передаватися від людини до людини.

Деякі раніше варіанти, такі як Бета і Му, розвинули сильну здатність ухилятися від імунного захисту. Але вони ніколи не ставали серйозною загрозою для світу, бо виявилися поганими у передачі.

Деякі мутації в Omicron припускають, що він може добре передавати. Три мутації змінюють область білка-шипа, званого сайтом розщеплення фурином, який, як відомо, допомагає білку-шипу ефективніше прикріплюватися до клітин.

Але доктор Ханедж сказав, що він ще не був переконаний даними Південної Африки, що Omicron процвітає по всій країні.

«Я думаю, що ще зарано робити остаточні висновки», - сказав він.

Йому було важко зрозуміти, як цей варіант може так швидко поширитися Південною Африкою, навіть незважаючи на те, що загальний рівень щоденних нових інфекцій у країні залишається дуже низьким. Він припустив, що раннім випробуванням могла стати на заваді якась технічна помилка, яка може бути виявлена ​​в найближчі кілька днів.

«Мені здається, що частину головоломки втрачено», - сказав він.

Можливо, що очевидне поширення Omicron насправді було просто збігом, як це було видно з деякими попередніми варіантами. Якщо новий варіант потрапить до рук під час сплеску випадків захворювання, він виглядатиме дуже заразним, коли це не так.

Незважаючи на це, доктор Хенедж вважав заборону на поїздки розумним заходом, який міг би дати урядам небагато часу для складання планів роботи з Omicron, якщо вона виправдає найгірші прогнози. Керівники охорони здоров'я могли б використати відстрочку, щоб вжити більш суворих заходів, наприклад, для запобігання передачі або посиленню вакцинації.

"Але просто робити це і потім думати, що цього буде достатньо, - це не довгостроковий план", - сказав він.

Навіть якщо Омікрон виявиться більш передатним, ніж інші варіанти, доктор Хенедж сказав, що вакцини, швидше за все, залишаться життєво важливою зброєю проти нього, як за рахунок уповільнення його поширення, так і за рахунок підвищення вірогідності того, що люди, які дійсно хворіють, матимуть тільки легку форму Covid-19.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Ризик розвитку раку Шкідливі продукти Поради лікаря
Зросте рівень жиру в крові та ризик розвитку раку: які частини курки краще не їсти
1 хв на прочитання7 годин тому
23 квітня Всеукраїнський день психолога Лікування гіпнозом Техніки заспокоєння Дихальні вправи EMDR-терапія
Всеукраїнський день психолога: модний гіпноз, техніки заспокоєння, дихальні вправи, EMDR-терапія
6 хв на прочитання8 годин тому
Фото ілюстративне
Їжа проти безсоння: продукти, які потрібно їсти на ніч
3 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Профілактика захворювань: регулярні медичні огляди та скринінгові тести для підтримки здоров'я
1 хв на прочитанняВчора
Двох мисливців запідозрили у зараженні пріонною хворобою від оленів
2 хв на прочитанняВчора
Науковці назвали найбільш імовірні причини наступної пандемії, яку очікують найближчим часом
4 хв на прочитанняВчора
Насолодитися ар-деко, стоячи голяка разом з іншими відвідувачами: 10 унікальних лазень з усього світу (ФОТО)
8 хв на прочитанняВчора
«Не худніть так»: 10 порад від лікаря, які дозволять зберегти здоров’я при схудненні
10 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Незаконна рибалка на озері Кугурлуй
Незаконна рибалка на озері Кугурлуй спричинила збитки рибним запасам України на більш як 350 тис. грн
1 хв на прочитаннягодина тому
У річках Буковини підійметься вода до метра
Через опади у річках Буковини підійметься вода до метра
1 хв на прочитання2 години тому
На водоймах Одеської області встановлено 1 000 нерестових гнізд
На водоймах Одеської області встановлено 1000 нерестових гнізд (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
Незаконна рубка лісу Судитимуть Шкода довкіллю
Нарубали на 900 тисяч гривень: на Буковині судитимуть експосадовця лісового господарства
1 хв на прочитання3 години тому
Одна акумуляторна батарея наносить шкоди більше, ніж тисячі тонн відходів від промисловості, — Міндовкілля
3 хв на прочитання4 години тому
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання5 годин тому
Ароматні та м’які бананові булочки до кави або чаю: легкий рецепт випічки
1 хв на прочитання6 годин тому
В Одесі все частіше на вулицях зустрічаються дикі лисиці: як з ними поводитися у випадку зустрічі
2 хв на прочитання8 годин тому