Вареники з картоплею — вічна класика, що не потребує представлення. Але навіть вони можуть здивувати! Більшість з нас звикла до тіста, замішеного на воді, кефір же додає тісту особливу пухкість та ніжність. Якщо ви ще не спробували вареники на кефірі, рекомендуємо це зробити — можливо, саме цей рецепт стане вашим фаворитом.
«До речі, щоб урізноманітнити звичний смак, можна приготувати вареники з картоплею і бринзою, а також додати до начинки трохи засмаженої цибулі», - пише у своєму блозі відомий шеф-кухар Євген Клопотенко.
Такі вареники можна не лише відварити, але й приготувати на пару.
Сучасне борошно першого ґатунку просіювати не обов’язково.
Кефір можете брати жирністю як 2,5 %, так і 1 %, це не має критичного значення для тіста.
Дістаньте його з холодильника заздалегідь, адже, бажано, щоб всі інгредієнти були кімнатної температури.
Щоб тісто вийшло ніжним та пухким, потрібно його старанно вимішати, не менше 7-10 хв. Потім обов’язково дайте тісту відпочити, тоді почне працювати клейковина, воно стане еластичніше і формувати вареники вам буде простіше.
КРОК 1
У велику миску налийте 200 г кефіру, поступово додайте до нього 300 г борошна, 1-2 ч. л. солі та замісіть еластичне тісто. Вимішуйте тісто спочатку ложкою, а потім руками. Готове тісто загорніть в харчову плівку та дайте відпочити 15 хв.
КРОК 2
Картоплю очистьте, помийте, наріжте кубиками та відваріть у киплячій підсоленій воді до готовності, приблизно 15-20 хв.
КРОК 3
З готової картоплі злийте воду, додайте до неї 40 г вершкового масла, потовчіть товкачкою та, за потреби, досоліть до смаку. Дайте начинці охолонути.
КРОК 4
Тісто розкачайте в рівномірний пласт, товщиною 4-5 мм, за допомогою склянки видавіть кружальця тіста. Залишки тіста знову зліпіть в кулю та знову розкачайте в пласт тіста і повторити процедуру з вирізання.
КРОК 5
На кожне кружальце тіста викладіть начинку, приблизно по 1 ч. л. на вареник. Пучками пальців ретельно защепіть краї пирогів.
КРОК 6
Викладайте вареники в киплячу воду та варіть 5 хвилин з моменту закипання. Відцідіть від води та заправте страву, додавши 20 г вершкового масла.
Готувати — це просто!