- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Варення із шишок, відвар із голок: друге життя новорічної ялинки — незвичайні кулінарні ідеї
Варення із шишок, відвар із голок: друге життя новорічної ялинки — незвичайні кулінарні ідеї
Вам чаю чорного, зеленого чи ялинового?
Щороку в першу декаду січня можна спостерігати масовий вихід новорічних ялинок із квартир і будинків. Вчорашні символи зимових свят, втративши своє осяйне й ошатне оздоблення, вирушать в останню путь до сміттєзвалища, всипаючи все за собою, немов сльозами, тисячами голок. Сумне видовище для адептів дбайливого ставлення до природи й екоактивістів.
Але, здається, вихід із безпросвітної туги знайдено! Цієї зими шеф-кухарі знаменитих ресторанів світу та кулінари-гурмани з любителів божеволіють від незвичайного інгредієнта страв… із ялинових голок. Тренд «ялинковаріння» вже захопив TikTok і не збирається зупинятися на досягнутому. Втім, після гучного варення із соснових шишок дивувати оточуючих все складніше, розповідають «Здорові люди».
Що можна зробити з хвої?
Для тих, хто не хоче, щоб новорічна красуня закінчила своє століття на сміттєзвалищі, є безліч способів дати дереву друге життя, стверджують кулінарні блогери й інстаграмні шеф-кухарі. Британський таблоїд DailyMail опублікував поради щодо приготування страв із новорічної ялинки.
Наприклад, з ялинової хвої можна готувати відвари та чаї, використовувати її як ключовий або додатковий інгредієнт маринаду для м'яса.
Тренд, що набирає популярності в TikTok, полягає в тому, що люди використовують гілки різдвяних ялинок для приготування чаю з ялинових голок.
Чай із хвої
Попередньо вимиту хвою та ялинові лапки заливають окропом і кип'ятять кілька хвилин, потім відвар проціджують і п'ють. Любителі ялинового чаю стверджують, що напій не тільки смачний, а й корисний, оскільки бадьорить і наповнює енергією не гірше за чашку доброї кави.
Хвойний сироп
Деякі користувачі використовують голки для приготування солодкого сиропу — для цього додають хвою в каструлю з цукром і водою й доводять до кипіння.
Пряна ялинка
Кулінарний оглядач таблоїду Джулія Георгаліс вважає, що, коли справа доходить до різдвяної ялинки, практично всі її складові в тому чи іншому вигляді годяться на їжу: хвоя, кора, деревина… Але є кілька рецептів страв з інгредієнтами з ялинки, які користуються успіхом гурманів більше за інші.
Наприклад, хвою ялинки можна використовувати як пряну приправу так само, як розмарин або лавровий лист, аби надати свіжого пікантного аромату м'ясу, птиці чи рибі. А в ексклюзивному ялиновому меню від Джулії Георгаліс є брауні з кедровою помадкою, яка подається зі скибочками кедрових горішків і чаєм із білої сосни.
Джулія настільки досягла успіху в смакових і харчових новаторствах, що навіть написала книгу під назвою «Як з'їсти свою різдвяну ялинку». І тепер для любителів незвичайних смакових відчуттів організує офлайн-зустрічі у Лондоні.
Ще один шеф-кухар, який використовує хвойні інгредієнти протягом двох десятиліть, — Рене Редзеві, керуючий рестораном Noma, відміченим зіркою Мішлен, у Копенгагені. Він відповідально підходить до вибору інгредієнтів для своїх фірмових страв — власноруч збирає соснові та ялинові голки у лісі та може на смак визначити різницю між молодим хвойним деревом і зрілішим.
Приправа із хвої
Шеф-кухар вважає хвою неймовірно універсальною: її можна подрібнювати і використовувати як суху приправу до страв або, змішавши з оцтом, застосовувати як заправку до салатів чи додавати при маринуванні овочів.
Проте фахівець із ялинової хвої попередив: бездоганний смак і аромат можна отримати, лише якщо збирати голки у хвойному лісі з органічних дерев, вирощених без застосування пестицидів.
Напої з хвої — з ялинкою на брудершафт
Любителі незвичайних смаків і продуктових поєднань пішли ще далі й вигадали, як із різдвяної ялинки робити святкові напої.
Так, Кембридзька лабораторія джину створила кілька святкових напоїв із використанням хвойного листя. Серед них особливо виділяється сосновий мартіні з льодом, що містить джин, сироп розмарину та вермут і прикрашений невеликою лапкою ялинки у келиху.
Чудова альтернатива для тих вибагливих гостей, кому набридла банальна оливка в келиху для мартіні. Беріть на замітку!
Між іншим, багато барів і ресторанів із задоволенням підхопили ідею і використовують ялинку, сосну і сироп з хвої для створення святкових коктейлів.
Більше новин читайте на GreenPost.