Догори
Дати відгук

Вагітним не можна навіть "трішки" алкоголю - колишня міністерка Уляна Супрун

Вживання алкоголю під час вагітності може викликати цілий спектр різноманітних порушень у дитини.

3 хв на прочитання09 Вересня 2020, 13:24
pixabay pixabay
Поділитись:

Люди не усвідомлюють шкоду алкоголю для плоду через те, що її відкрили відносно нещодавно — трохи менше, ніж 50 років тому.  Роки досліджень впливу алкоголю на вагітних також показали, що вживання в час вагітності може викликати цілий спектр різноманітних порушень в дитини  — фетальний алкогольний спектр порушень (ФАСП).

Про це йдеться у дописі колишньої очільниці МОЗ Уляни Супрун у Facebook.

"Чому алкоголь аж такий небезпечний під час вагітності? Тому що через плаценту він потрапляє в кров дитини. Як наслідок — мозок та інші органи дитини, які розвиваються, можуть пошкодитися й це спричинить один із розладів фетального алкогольного спектра порушень. Вживання алкоголю протягом вагітності також пов’язане з такими проблемами, як викидень, мертвонародження та передчасні пологи", - зауважує Супрун.

 За її словами , фетальний алкогольний синдром — найбільш згубний наслідок вживання алкоголю з усього спектру фетальних алкогольних порушень. Його характеризують такі ознаки як:

 - обличчя: гладкий або нечіткий жолобок над верхньою губою; тонка верхня губа; невеликі очні щілини.

- затримка фізичного розвитку: зріст та/або вага нижчі за середні показники в дітей цього віку.

- порушення розвитку центральної нервової системи: когнітивні порушення, проблеми з навчанням чи поведінкою.

Також виділяють частковий фетальний алкогольний синдром плода — коли в людини спостерігаються лише деякі проблеми з цього переліку.

Крім цього може бути також і алкогольний розлад нейророзвитку, нейро-поведінкові розлади, пов’язані з пренатальним впливом алкоголю, вроджені вади, пов'язані з алкоголем.

"Люди з цим порушенням не мають специфічних для ФАС рис обличчя чи проблем із ростом. Але їхній мозок та нервова система формувалися з порушеннями, тож вони страждають на низку проблем, як інтелектуальні вади та проблеми з поведінкою або навчанням. Діти можуть погано навчатися в школі і мати труднощі з математикою, пам’яттю, увагою, судженнями та поганим контролем імпульсів", -  говорить Супрун.   

Також нейро-поведінкові розлади, пов’язані з пренатальним впливом алкоголю, виявляються у порушеннях мислення та пам’яті — дитина може мати проблеми з плануванням або забувати матеріал, який вже засвоїла. Можуть бути проблеми з поведінкою — сильні істерики, проблеми з настроєм та труднощі з концентрацією при зміні завдань. Можуть бути проблеми з повсякденним життям зокрема проблеми з купанням, одягом за погодою, іграми з іншими дітьми.

"Безпечного рівня вживання алкоголю не існує. І невідомо, скільки алкоголю під час вагітності завдадуть невідворотної шкоди дитині, а скільки ні. Тому, починаючи з того часу, коли жінка та чоловік планують дитину та жінка пробує завагітніти, слід уникати будь-якого алкоголю. Тоді від ФАСП можна на 100% захиститися", - стверджує Уляна Супрун.

Нагадаємо, в Миколаєві породіль не годують і обкладають поборами (відео).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.