Догори
Дати відгук

В усьому винен «колективний Захід»: із ким тепер воює Путін

Москва ретельно відокремлює громадян ЄС та США від «колективного Заходу», тому й закликає вплинути на своїх політиків.

3 хв на прочитання04 Вересня 2022, 18:14
Поділитись:

1 вересня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров учергове висловився про так званий колективний Захід, «ціллю якого є послабити Росію і не допустити її на міжнародну арену як самостійну силу».

А Путін того ж дня озвучив ще одну мету війни в Україні — ліквідувати «антиросійський анклав».

У кремлівських фейках чи пропагандистських наративах у всьому звинувачують так званий колективний Захід, який нібито винен в організації «чергового політичного шабашу з демонізації Росії», у «розв’язанні війни в Україні», а нещодавно і в «затягуванні бойових дій».

Словосполучення «колективний Захід» поряд із «англосаксами» у російській офіційній риториці стало маркером головного ворога.

Насправді ж це кліше закріпилося серед вищих керівників Росії зовсім недавно — рік-півтора тому. Про це розповідає Центр стратегічних комунікацій.

У повідомленні йдеться, що в публічній риториці Путіна «колективний Захід» уперше з’явився у посланні до Федеральних Хборів 2021 року. Причому не в очевидному контексті: президент Росії тоді обурився, що «колективний Захід» ніяк не відреагував на замах, який нібито готувався на Олександра Лукашенка.

У подальших промовах Путіна та його наближених «колективний Захід» уже став таким собі бабаєм, який «звик міряти все і всіх по собі, який вважає, що все продається і купується» і «якому не потрібна сильна і суверенна Росія, який не пробачить нам ні самостійного курсу, ні відстоювання своїх інтересів».

При цьому Москва ретельно відокремлює громадян західних країн від «колективного Заходу». Саме звідси регулярні натяки/заклики до виборців-мешканців Європи та США вплинути на своїх політиків.

Путін 16 серпня сказав, що «за допомогою санкцій західні глобалістські еліти…намагаються відвернути увагу своїх громадян від гострих соціально-економічних проблем, перекласти власні провали на інші країни — Росію, Китай , які обстоюють свою думку, будують суверенну політику».

Також 1 вересня Лавров назвав «фантастичною» заяву глави німецького МЗС Анналени Бербок про те, що «навіть якщо в Німеччині через високі ціни на енергоносії восени та взимку розпочнуться протести громадян, це не призведе до скасування санкцій, запроваджених проти Росії за війну в Україні».

Отже, в уяві Москви постає наступна картина: Росія є жертвою «західного булінгу» — на неї накинулися натовпом, хочуть «зламати». Справжній заводій ховається за спинами тих, хто складає цей натовп, під’юджує їх русофобією. І Росії доведеться зробити все, щоби натовп усвідомив, що не на того напав.

Також ми розповідали, що майже 50 % росіян підтримує продовження «спецоперації» і вважає, що Запоріжжя та Херсонщина мають приєднатися до Росії.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023