В Україні зростає кількість захворілих на гарячку Західного Нілу: Голубовська розповідає, що робити лікарям та пацієнтам

3 хв на прочитання13 Вересня 2024, 16:47
Шляхи зараження гарячкою Західного Нілу

Частіше тяжка форма розвивається у хворих старшого віку та тих, хто проживає у приватних будинках і тримає господарство.

Наразі в Україні зростає кількість захворілих на гарячку Західного Нілу, констатує лікар-інфекціоніст, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця Ольга Голубовська.

Вона звертає увагу на те, що, попри тяжке та швидко прогресуюче захворювання нервової системи, спричинене вірусом, за своєчасної діагностики та відповідного терапевтичного втручання результати досить непогані — питання саме в діагнозі.

«На жаль, більше за все не дуже поспішають з обстеженням приватні лікарні, що затягує дорогоцінний час для своєчасного втручання», — підкреслює інфекціоніст.

Говорячи про основні особливості перебігу хвороби, Ольга Голубовська наголошує, що частіше тяжка форма розвивається у хворих старшого віку (50+), але може бути у будь-якому віці — має значення тяжка супутня патологія.

Окрім того, люди, котрі проживають у приватних будинках і тримають господарство, мають підвищений ризик зараження.

«Завдяки настороженості ми виявили 17 % хворих без ураження нервової системи. Всі інші — менінгіти та дуже тяжкі менінгоенцефаліти, летальність — 10 %», — розповідає Голубовська.

Симптоми тяжкої хвороби включають високу температуру, головний біль, блювоту, може зʼявитися дезорієнтація, вогнищева симптоматика, втрата зору, тремор, оніміння та паралічі.

Лікар також наводить деякі факти про гарячку Західного Нілу:

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: