В Україні зросла популярність шовковиці, попит на ринку б'є рекорди

2 хв на прочитання26 Червня 2020, 12:52
pixabay

Українська шовковиця стала дефіцитом

Попит на шовковицю на внутрішньому ринку щороку зростає. В Україні зібрати велику партію плодів шовковиці дуже складно – комерційне виробництво цих ягід не розвинене. Більшість людей, які вирощують шовковицю для себе, не орієнтуються в сортах, розділяючи ягоду лише за кольором – на білу і чорну, пише  seeds.org. 

Дефіцит ягоди

У 2020 році кількість запитів на покупку шовковиці на ринку України істотно перевищує кількість пропозицій. Виявляється, що заморозки знищили значну частину врожаю цих, зазвичай невибагливих ягід. Тому переробники, традиційно закуповують шовковицю, зараз зіткнулися з дефіцитом товару.

Ціни на шовковицю для переробки будь-якої якості, які озвучуються покупцями зараз, складають близько 10 тис. грн за одну тонну, що не так багато, з огляду на високу трудомісткість процесу збирання даних ягід.

Тому декларування таких цін поки що не викликає великого інтересу у постачальників, адже та ж малина сьогодні продається в 10 разів дорожче, а трудомісткість її збирання істотно нижча. Навіть більше, продати шовковицю на свіжому ринку теж можна значно дорожче.

Виробництво шовковиці

З урахуванням тенденції підвищення інтересу споживачів до різних ягід, розвиток технологій виробництва шовковиці може бути, на думку учасників ринку, перспективним напрямком.   Шовковиця в Україні росте переважно на присадибних ділянках і використовується зазвичай винятково всередині такого домогосподарства, зрідка потрапляючи на ринок в свіжому вигляді.  

Світовий тренд

Шовковиця за обсягом споживання, вже давно є ягідної культурою номер один в Центральній Азії. Її популярність обумовлена ​​порівняно невисокою ціною і великою кількістю пропозицій, тому що тутові дерева дуже поширені в цьому регіоні.

Користь

Шовковиця нормалізує ліпідний профіль крові та зменшує ймовірність розвитку атеросклерозу, а також захищає нейрони від ішемічного стресу і має певну протипухлинну дію. Крім того, у шовковиці багато заліза та калію і вітамінів С, К та Е. Ягоди шовковиці можна сушити, як родзинки, або заморожувати.

Відомо, на ринках вже з'явився вітчизняний виноград врожаю 2020.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: