В Україні зафіксовано першу смерть від нового штаму коронавірусу

2 хв на прочитання08 Серпня 2024, 07:32
Фото ілюстративне

Померла 80-річна жінка із супутніми захворюваннями.

В Івано-Франківській області зафіксовано перший летальний випадок від нового субваріанту коронавірусу — FLiRT. Померла 80-річна жінка із супутніми захворюваннями, розповів у коментарі Суспільному генеральний директор Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Руслан Савчук.

«Лабораторно ми підтвердили, що в її організмі був субваріант FLiRT класичного штаму Omicron. Жінка мала також супутні захворювання — цукровий діабет, ішемічну хворобу серця. Основним діагнозом була коронавірусна хвороба, оскільки вона мала всі симптоми, і це було клінічно та лабораторно підтверджено», — повідомив Савчук.

Літню жінку госпіталізували в одну з лікарень Івано-Франківська з високою температурою у важкому стані: її пролікували і стан стабілізувався, однак згодом їй стало гірше.

«Жінку перевели в терапевтичне відділення, і після того через кілька днів вона померла. Тобто з часу госпіталізації до моменту, коли їй стало гірше і пацієнтка померла, минуло 20 днів. Медики надавали всю можливу допомогу, але COVID-19 забрав її життя», — сказав Савчук.

Нагадаємо, зараз територією України циркулює 10 штамів вірусу SARS-CoV-2 — це різні субваріанти штаму Omicron. Виокремити випадки субваріанту, який називають FLiRT, в Україні вдалося під час секвенування у Національній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України. Це спеціальне лабораторне дослідження, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус та виявити, які мутації відбулися у його геномі.

«У кожного субваріанта є певні особливості, але загальні симптоми на початку захворюваності такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, болі в м’язах або тілі. Три випадки субваріанта коронавірусу FLiRT виявили минулого тижня. Два — у Києві та один — в Івано-Франківській області. Захворілі — дві жінки та чоловік старше 60 років», — зазначив Ігор Кузін, заступник міністра, головний державний санітарний лікар України.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: