Догори
Дати відгук

В Україні заборонили продаж деяких сигарет і тютюнових виробів, на порушників чекають великі штрафи

Відтепер в Україні не можна рекламувати електронні пристрої для куріння та продавати е-сигарети та рідини до них з ароматичними та смаковими добавками.

2 хв на прочитання17 Липня 2024, 12:23
В Україні заборонили продаж деяких сигарет і тютюнових виробів В Україні заборонили продаж деяких сигарет і тютюнових виробів
Поділитись:

 З 11 липня заборонено продаж тютюнових виробів з добавкамина українському ринку забороняється реалізація тютюнових виробів, що містять такі речовини як вітаміни, кофеїн, таурин чи інші добавки та стимуляторні сполуки, що асоціюються з енергійністю та/або життєвою силою, добавки, що мають властивості робити викиди кольоровими, добавки, що полегшують вдихання диму або засвоєння нікотину. Про це ідеться у повідомленні Урядового порталу.

До цього моменту така продукція могла реалізуватися за умови, що вона була введена в обіг до 11 липня 2023 року.

Окрім того, в цей список також входять:

  • сигарети, у яких рівні викиду в диму однієї сигарети перевищують: нікотину – 1 міліграм, смоли – 10 міліграмів, монооксиду вуглецю – 10 міліграмів;
  • сигарети та тютюн для самокруток, що містять смако-ароматичні добавки у будь-яких компонентах;
  • тютюн для перорального вживання.
  • Також відсьогодні забороняється обіг тютюнових виробів та електронних сигарет з медичними попередженнями споживачів, які не відповідають вимогам законодавства.

Проте, тимчасово, на період дії воєнного стану дозволяється імпорт та реалізація тютюнових виробів, віднесених до кодів 2402 20 90 20 та 2403 99 90 10 згідно з КТ ЗЕД, з медичними попередженнями споживачів, відмінними від визначених законодавством.

За порушення вищезазначених норм закону Держпродспоживслужба може застосовувати до суб'єктів господарювання фінансові санкції.

Так, за недотримання обмежень щодо реалізації (продажу), куріння, вживання та використання тютюнових виробів та електронних сигарет, передбачено штраф у розмірі 20 000 гривень.

За повторне порушення впродовж року українцям можуть виписати більший штраф - 50 000 гривень.

За останнім дослідженням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у світі налічується 1,25 мільярда повнолітніх споживачів тютюну: тобто приблизно кожний п’ятий дорослий курить, тоді як у 2000 році – кожен третій.

Щоб глобально знизити рівень тютюнопаління серед населення, 2003 року була створена рамкова конвенція ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ). Україна ратифікувала її у 2006 році. 

 Щоб захистити своє право на бездимне повітря – повідомляй про порушення до Держпродспоживслужби.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost