- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- В Україні скорочується органічне виробництво
В Україні скорочується органічне виробництво
Ймовірно через державне регулювання

Виробництво органічної продукції в Україні припинило бурхливий розвиток. Такий висновок можна зробити з оприлюднених даних проєкту «Дослідження органічного ринку та підтримка політичного розвитку», пише Landlord.
У минулому році на внутрішньому ринку України було продано 7350 тон органічної продукції на 575 млн грн (або $24,3 млн за курсом на кінець 2019 року). Абсолютний лідер реалізації «органіки» – молоко і молокопродукти, обсяг продажів яких склав 320 млн грн або 4640 тон у фізичному виразі.
Втричі менше – на 115 млн грн – продали органічних круп, зернових виробів, борошна та насіння. Замикають ТОП-3 продажів української органічної їжі на внутрішньому ринку овочі і фрукти. Їх продали 990 тонн на 35 млн грн. Також українці охоче купували органічні соки і напої, м’ясопродукти, прянощі і морозиво.
При цьому, згідно із даними проєкту «Дослідження органічного ринку та підтримка політичного розвитку», у 2018 році ринок «органіки» в Україні переживав бум, і кількість його учасників різко зросла з 504 до 630 (200 з них, тобто рівно третина, займалися вирощуванням органічної продукції, решта – переробники).
Однак, вже в минулому році кількість гравців на українському органічному ринку скоротилася до 597 підприємств і фізосіб-підприємців. Частка сільгоспземель, на яких вирощується українська «органіка», також скоротилася – з 381,2 тис. га в 2016 р. до 309 тис. га в 2018 р (даних по 2019 р. ще немає).
Таким чином, поки що можна констатувати, що різке зростання органічного виробництва в Україні призупинилося.
Ймовірно однією з причин деякої апатії виробників став початок регулювання органічного ринку з боку держави. Адже на початку серпня 2019 р. в Україні набрав чинності Закон «Про основні засади та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». До цього оператори ринку у своїй діяльності орієнтувався виключно на вимоги компаній, що здійснюють органічну сертифікацію. Останні, в свою чергу, працювали згідно з вимогами та стандартами ЄС та інших основних країн-виробників такої продукції.







