Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO) оприлюднила невтішні наукові дані, згідно з якими низка ключових для людства сільськогосподарських культур перебуває під загрозою через глобальні зміни клімату. Пшениця, кава, квасоля, а також касава та плантани (різновид бананів) вже сьогодні починають втрачати території, кліматично придатні для їх вирощування.
Як пише видання Agriland.ie, за несприятливих кліматичних сценаріїв, ці культури можуть втратити до 50% оптимальних для них земель до 2100 року.
Ці висновки базуються на даних оновленого геопросторового застосунку ABC-Map, розробленого FAO. Цей відкритий інструмент, що працює на базі Google Earth Engine, дозволяє фермерам, аграрним консультантам та політикам оцінювати кліматичні ризики для конкретних культур у будь-якому регіоні світу.
Нещодавнє оновлення програми тепер дозволяє бачити не лише історичні дані, а й прогнозувати, як змінюватиметься кліматична придатність ґрунтів у майбутньому.
«Фермерам важливо знати: чи має сенс інвестувати в певну культуру тут і зараз, чи краще адаптуватися та змінити підхід, обрати іншу культуру, впровадити зрошення або агротехнічні інновації», — пояснює старший фахівець FAO з питань кліматичних змін Мартіаль Берну.
У фокусі дослідження перебувають дев'ять основних продовольчих та комерційних культур. Вже зараз негативні тенденції фіксуються для п'яти з них. Особливо відчутним падіння придатності земель буде для пшениці та кави, зокрема в Північній Америці, Європі та деяких країнах Африки. Виробники квасолі також ризикують втратити значну частину врожайності через зміну температурного режиму та нестачу вологи.
Застосунок ABC-Map, який вже став частиною технічних рішень кліматичної конференції COP28, створений для того, щоб країни могли не лише адаптуватися до викликів, а й трансформувати свої агросистеми, роблячи їх більш стійкими та екологічними. Найближчим часом FAO планує додати до інструменту індикатори теплового стресу для тварин та розрахунку потреби культур у воді.
Більше новин читайте на GreenPost.