Догори
Дати відгук

В ООН назвали культури, що можуть зникнути через зміни клімату

Особливо відчутним падіння придатності земель буде для пшениці та кави.

2 хв на прочитання13 Червня 2025, 18:49
Фото: www.picjumbo.com / Pixabay Фото: www.picjumbo.com / Pixabay
Поділитись:

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO) оприлюднила невтішні наукові дані, згідно з якими низка ключових для людства сільськогосподарських культур перебуває під загрозою через глобальні зміни клімату. Пшениця, кава, квасоля, а також касава та плантани (різновид бананів) вже сьогодні починають втрачати території, кліматично придатні для їх вирощування.

Як пише видання Agriland.ie, за несприятливих кліматичних сценаріїв, ці культури можуть втратити до 50% оптимальних для них земель до 2100 року.

Ці висновки базуються на даних оновленого геопросторового застосунку ABC-Map, розробленого FAO. Цей відкритий інструмент, що працює на базі Google Earth Engine, дозволяє фермерам, аграрним консультантам та політикам оцінювати кліматичні ризики для конкретних культур у будь-якому регіоні світу.

Нещодавнє оновлення програми тепер дозволяє бачити не лише історичні дані, а й прогнозувати, як змінюватиметься кліматична придатність ґрунтів у майбутньому.

«Фермерам важливо знати: чи має сенс інвестувати в певну культуру тут і зараз, чи краще адаптуватися та змінити підхід, обрати іншу культуру, впровадити зрошення або агротехнічні інновації», — пояснює старший фахівець FAO з питань кліматичних змін Мартіаль Берну.

Які культури та регіони під найбільшою загрозою?

У фокусі дослідження перебувають дев'ять основних продовольчих та комерційних культур. Вже зараз негативні тенденції фіксуються для п'яти з них. Особливо відчутним падіння придатності земель буде для пшениці та кави, зокрема в Північній Америці, Європі та деяких країнах Африки. Виробники квасолі також ризикують втратити значну частину врожайності через зміну температурного режиму та нестачу вологи.

Застосунок ABC-Map, який вже став частиною технічних рішень кліматичної конференції COP28, створений для того, щоб країни могли не лише адаптуватися до викликів, а й трансформувати свої агросистеми, роблячи їх більш стійкими та екологічними. Найближчим часом FAO планує додати до інструменту індикатори теплового стресу для тварин та розрахунку потреби культур у воді.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото ілюстративне
ЄС повернув квоти на агропродукцію з України та веде переговори про нові умови
2 хв на прочитанняВчора
Фото: farminguk.com
Кури "два в одному": як британські фермери повертаються до традиційних порід, щоб врятувати бізнес та екологію
3 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
На Волині засудили чоловіка, що розорав землю "Укрзалізниці" через скруту
2 хв на прочитанняВчора
Фото: facebook.com/kysylevskyy.official
Найбільший рибопереробний завод України освоюватиме річкову рибу
2 хв на прочитанняВчора
З Греції до України через Румунію: в Одесі обговорили створення нового транспортного коридору
1 хв на прочитання12 Червня 2025
Полуничний холодний чай: ідеальний рецепт для літньої спеки
2 хв на прочитання11 Червня 2025
Скільки «живе» натуральний хліб: поради експертів, як обрати якісний продукт
2 хв на прочитання11 Червня 2025
На Закарпатті митники викрили спробу експорту 160 тонн сої за фіктивним контрактом
1 хв на прочитання11 Червня 2025