Догори
Дати відгук

В Офісі Президента ще не вирішили долю Мінагрополітики

Але МВФ наполягає, що Милованов має залишитися

3 хв на прочитання10 Березня 2020, 07:43
Фото: Africa Studio/Shutterstock.com Фото: Africa Studio/Shutterstock.com
Поділитись:

В Офісі Президента України тривають дискусії щодо ймовірного відновлення окремого Міністерства аграрної політики.

Кілька днів тому Уповноважений Президента з питань земельної політики Роман Лещенко заявив, що відновлення Міністерства аграрної політики України має відбутися уже протягом цього тижня.

«З наступного тижня буде відновлено роботу Міністерства аграрної політики. Галузь, яка дає 40% виручки, і 20% ВВП не може не мати свого міністерства», - сказав він 5 березня.

Про це ж заявив новопризначений Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Водночас екс-міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов заявив, що наразі відновлення Мінагрополітики недоцільне. За його словами, це неможливо зробити під час земельної реформи.

«…після старту земельної реформи. Тоді ще, я думаю, було реально розділити міністерство, а на сьогодні ми вже майже повністю закінчили припинення його роботи, і в останні тижні, коли мене запитували про це, я казав, що вже зараз час не дозволяє їх розділити. Я думаю, що оптимально це зробити, в разі потреби, після запуску ринку землі», - заявив він в інтерв'ю Ліга.нет.

При цьому Мілованов заявив, що не розглядає можливості роботи у якомусь із розділених міністерств, але готовий розглянути таку пропозицію, якщо міністерства не ділитимуть.

Як повідомляє AgroPolit.com, в Офісі Президента таки збираються реанімувати Мінагрополітики, але там вагаються, робити це зараз чи пізніше. Справа в тому, що МВФ та інші важливі кредитори України нібито жорстко наполягають на тому, що саме Милованов має завершити земельну реформу в Україні.

«Таким чином сфера агро залишиться у його підпорядкуванні і він її вестиме до завершення земельної реформи, тобто до моменту прийняття основних земельних законів, починаючи з 2178-10 – про ринок землі в Україні. Такий сценарій наразі цілком реальний, бо від міжнародних кредиторів, зокрема, МВФ та Світового банку була жорстка рекомендація залишити саме Милованова у новому складі КМУ, якого вони бачать головним ідеологом та драйвером земреформи. Раніше він і сам заявляв про це. Звісно, до цієї поради можна не прислухатися – і не отримати черговий транш від МВФ», - розповіло джерело видання.

Однак на МВФ і його транші можуть просто не зважити і тоді Мінагрополітики з'явиться уже зовсім скоро, а очолить його ймовірно один з депутатів від «Слуги народу», «який має відношення до агросектору», стверджують в AgroPolit.com.


Довідка. Міністерство аграрної політики було створене у 2000 році. З 2010 року воно мало назву Міністерство аграрної політики та продовольства. У вересні 2019 року разом з Мінекономіки воно було реорганізоване у Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Міністром став Тимофій Милованов. Після зміни уряду нового очільника міністерства не призначено.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Більше з GreenPost
Пошкодження енергетичної інфраструктури Аварійні відключення електрики
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у 6 регіонах, у деяких областях проходять аварійні відключення
1 хв на прочитання5 хвилин тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання20 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання3 години тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання3 години тому
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора