Уже не тільки яйця: у США почався дефіцит яловичини

3 хв на прочитання18 годин тому
Зображення згенеровано ШІ

Тарифні плани Дональда Трампа зроблять ситуацію ще гіршою, а бургери — дорожчими.

У США через пташиний грип яйця вже продаються по $5 за десяток. А тепер і яловичина, яка дорожчає вже кілька років поспіль, стає дефіцитом — завдяки запропонованим Дональдом Трампом тарифам ситуація може погіршитися ще більше, пише The Economist.

З січня 2020 року середня ціна за 1 кг яловичого фаршу зросла з $8 до $12, згідно з даними Бюро статистики праці. Це зростання на 45 %, що майже вдвічі перевищує загальний рівень інфляції. Зростання цін є результатом високого попиту в поєднанні з обмеженою пропозицією, згідно з Національною асоціацією виробників яловичини, лобістською групою галузі. Через недостатнє інвестування десять років тому американське поголів’я великої рогатої худоби стало меншим, ніж у минулому, але американці все ще люблять бургери та стейки. Зараз в країні спостерігається нестача яловичини.

Імпорт урятував ситуацію. Ще у 2022 році Америка була нетто-експортером яловичини. Зараз ситуація змінилася. Торік імпорт склав 2 млн голів живої худоби та 2,1 млрд кг м'яса — рекордний показник. Це зупинило подальше зростання цін.

«Проте пан Трамп, здається, більше стурбований тим, що іноземні стада перетинають кордон, ніж інфляцією», — вважають у виданні. Йдеться про те, що з березня на своїй платформі в соціальних мережах Truth Social президент виклав нову позицію. 2 квітня він запровадить нові високі тарифи на імпорт сільськогосподарської продукції. Це, ймовірно, стосуватиметься і яловичини. Фермери, за його словами, повинні «готуватися» вирощувати їжу для продажу американцям і «отримувати задоволення».

Можливо, це гарна новина для скотарів. Адже, на відміну від фермерів, які вирощують сою та здебільшого експортують свій урожай і тому постраждають від взаємних тарифів, вони перебувають у середньо-рідкісному виграші: американці вже є покупцями, й обмеження імпорту лише підштовхне ціну вгору.

«Можна навести аргумент... що це насправді допоможе внутрішньому ринку», — каже Стів Сандерман, власник ранчо на північному сході Небраски. Проблема, продовжує він, полягає в тому, що ранчо — це набагато складніша справа.

«Ми намагаємося перебувати у фазі відновлення стада», — каже він. Раптовий стрибок цін спонукатиме фермерів продавати свої запаси, а не інвестувати. Тим часом споживачі «підсісти» на альтернативи червоному м'ясу.

«Тож це було б чудово для ціни, але, ймовірно, жахливо для галузі», — каже він.

Навіть якщо запропоновані сільськогосподарські тарифи не набудуть чинності, може бути знову запроваджено частково призупинений окремий 25-відсотковий тариф на Канаду та Мексику. А корова, подібно до деталі двигуна, може перетнути багато кордонів, перш ніж її нарешті з'їдять. Серед імпортованих в Америку корів значну частку становлять телята, вирощені в Мексиці, а потім привезені в Америку на відгодівлю. Після відгодівлі багато з них потрапляють на канадські бійні, а потім знову імпортуються. Це теж може бути порушено.

«Пан Трамп, як відомо, любить їсти добре просмажені стейки. З цими тарифами він може бути тим, хто обпечеться», — іронізує видання.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: