Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Уряди мають краще захищати право на життя людини в здоровому навколишньому середовищі

Уряди мають краще захищати право на життя людини в здоровому навколишньому середовищі

Конфлікт між приватними і суспільними інтересами особливо характерний для великих міст.

3 хв на прочитання17 Жовтня 2021, 13:00
Поділитись:

 З нагоди двадцятої річниці Орхуської конвенції, неурядові організації звертають увагу на нестійкість пріоритетів інтересів інвесторів і девелоперів і закликають уряди краще захищати право на життя в здоровому навколишньому середовищі. Ідеться про те, що у міру того, як урбанізація в європейських країнах триває, якість життя в міських районах і стійкість генерального планування міст набувають ключового значення. 

«Втрата зелених і громадських зон та загроза історичній спадщині через величезне зростання  приватної забудови особливо сильно шкодить містам Центральної та Східної Європи, а також містам колишнього Радянського Союзу. Нормативні положення в цих регіонах в більшості випадків слабкіше, а робота правоохоронних органів гірше. Нерегульований ринок житла викликає високий попит на нерухомість, куплену в якості інвестицій, що призводить до недоступності житла для жителів з низькими доходами. Незважаючи на заклики, місцева влада не може забезпечити соціальну і екологічну стійкість міст, а недостатня участь громадськості посилює кризу», - вважає Вацлав Орцігр з празької неурядової організації Arnika.

Чеська столиця не може затвердити новий генеральний план з 2008 року. Протягом тринадцяти років жителі виступали проти прийняття документа, який, на їхню думку, поставив би місто на відкуп інвесторам. Однак через відсутність регулювання комерційні будівлі зводяться з року в рік. Ціни на житло за останні п'ять років зросли майже вдвічі.

Белград стикається з аналогічними проблемами.

«Зацикленість сербського уряду на капітальні вкладення привела до того, що девелоперські проекти стали з'являтися по всьому місту. Опитування громадської думки  показує, що більше 50% белградцев згодні з тим, що місто розвивається відповідно до приватних інтересів впливових людей. Житло приблизно 70% населення Белграда має підтримуватися державою в зв'язку з їх соціально-економічним становищем. Але насправді державним є менш 1% житла. У той же час лише 5% населення Сербії купують нерухомість, при цьому 84% з них розплачуються готівкою. Це лякає », - каже Іва Чукич з сербської неурядової організації «Ministarstvo Prostora».

На початку жовтня кияни організували найбільшу за останні роки громадську акцію протесту за поліпшення навколишнього середовища. Серед вимог Маршу за Київ було припинення незаконного будівництва, ефективний громадський транспорт, незалежні районні ради, чисте повітря і вода, а також затвердження Генплану Києва. Тобто, мешканці міста також відчувають необхідність боротися за свої права на комфортне життя у місті та хаотичну приватну забудову.

Представники країн Європейської економічної комісії ООН зустрічаються в Женеві з 18 по 22 жовтня, щоб оцінити період останніх 4 років і прийняти рішення про подальші кроки з просування екологічної демократії в регіоні. Сталий розвиток міст - тема конференції цього року.

Довідково

 Орхуська конвенція, що отримала назву «Конвенція про екологічну демократії», вступила в дію 30 жовтня 2001 року. Її підписали країни Європи і колишнього Радянського Союзу, а також Європейський Союз як одна зі сторін. Орхуська конвенція гарантує право на екологічну інформацію, участь громадськості в прийнятті рішень, доступ до правосуддя і захист захисників навколишнього середовища від переслідувань.

За матеріалами arnika.org.

До слова, у Чорному морі біля Болгарії затонуло судно з хімікатами.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Зображення згенероване ШІ
Найгірші «сусіди» для троянд
1 хв на прочитання53 хвилини тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Сучасні низьковуглецеві технології в Україні
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
Пів України накриють морози
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитанняВчора
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитанняВчора
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитанняВчора
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитанняВчора