Українські м'ясопереробні підприємства завантажені менш ніж на половину, при цьому у світі спостерігається дефіцит свинини, який нікому покрити. Про це розповів виконавчий директор асоціації "М'ясної галузі" Микола Бабенко.
"Обсяги внутрішнього споживання свинини мають потенціал для збільшення як мінімум удвічі. М'ясо повинно стати доступним для населення України. Крім того, існує світовий дефіцит свинини, який нікому закрити, а це ще 10 млн тонн", - заявив експерта.
В асоціації відзначають, що, навіть за оптимістичними прогнозами, такий дефіцит залишиться на найближчі 10 років. В Євросоюзі ціни на свинину у 2019 році зросли в півтора раза, що приносить місцевим свинарям і переробникам надприбуток і забезпечує рентабельність інвестицій 100% на рік і більше.
В Україні, за даними асоціації, станом на 1 червня чисельність поголів'я свиней встановило антирекорд - 5,7 млн голів, із яких лише 3,3 млн голів вирощуються в промисловому свинарстві. Для порівняння, поголів'я свиней у невеликий по площі Данії оцінюється в 12 млн голів, Бельгії - 6,2 млн голів. При цьому споживання свинини на одного жителя в рік становить: у країнах Європейського Союзу - 45 кг, в Китаї - 40 кг, у Білорусі - 38 кг, в Росії - 30 кг, а в Україні — лише 15 кг.
Нагадуємо, звідки в країні м'ясо - географія імпорту свинини дивує.