Вперше в Україні розпочалося виробництво гіпоалергенного молока А2. Про це у Facebook повідомив ректор Сумського національного аграрного університету (СНАУ), академік НААН України Володимир Ладика.
Виробником молочного продукту стала сумська сироварня O’bereg.
«Це і є та інтеграції університетської та академічної науки, про яку так багато говорять. Це – результат наукової роботи СНАУ, яку ми розпочали декілька років тому і реалізували спільно з нашими партнерами «Ангельське молоко» і Віктором Досенком із Інституту фізіології ім. Богомольця та Інститутом сільського господарства північного сходу НААН України», – зазначив Ладика.
За словами вченого, реалізація проєкту стала можливою завдяки конкурсу наукових робіт, який реалізувало Міністерство освіти і науки України.
«Саме наукова тематика зі збереження Лебединської породи ВРХ стала базисом для продовження досліджень щодо пошуку корів із унікальним генотипом», – зазначив він.
Відомо, що молоко А2 відмінне від звичайного молока А1 тим, що містить інший вид амінокислот, які не викликають побічних реакцій та порушень травлення в організмі людини.
Нагадаємо, у раді директорів Союзу молочних підприємств переконані, що аграріям потрібно на державному рівні встановити обов’язкову норму поголів’я великої рогатої худоби на 100 га.