Голова Національної асоціації цукровиків України "Укрцукор" Яна Кавушевська заявила, що український цукор у 2025 році став "дуже гіркою темою і болючою точкою" в переговорах щодо торгівлі агропродукцією з Європейським Союзом. Попри це, у планах галузі на 2026 рік – збільшити частку українського цукру на європейському ринку. Про це пише Інтерфакс-Україна, інформує GreenPost.
Кавушевська зазначила, що українська сторона не була готова до зіткнення з потужним цукровим лобі та його стейкхолдерами в ЄС, які мають значну політичну підтримку.
Ще однією несподіванкою стала упередженість європейської спільноти щодо української агропродукції. Серед найабсурдніших міфів керівниця "Укрцукру" назвала:
У відповідь українські асоціації та влада пояснювали, що цукрова галузь України є продовженням європейської, оскільки використовує багато input-продукції, закупленої в ЄС. Наприклад, на 200 тис. га цукрового буряку в Україні цьогоріч було закуплено продукції в ЄС приблизно на $200 млн (близько $1000 на кожен гектар).
За оновленою торговельною угодою, квота для поставки українського цукру в ЄС зросла у 5 разів:
Кавушевська констатувала, що, хоча ніхто не може бути повністю задоволений цим результатом, "якби не було ефективної аграрної та соціальної комунікації, то ця квота могла бути меншою".
Складністю оновленої угоди є застосування Європейським Союзом до українського цукру поняття "критична квота". Цей механізм передбачає внесення європейським імпортером фінансових гарантій на спеціальні рахунки, які повертаються через 3–30 діб після розмитнення. Це є одним зі способів попередження неконтрольованого поширення українського цукру в ЄС, але створює незручності для покупців, які змушені заморожувати обігові кошти.
Оскільки ЄС цінує передбачуваність, збалансованість і прогнозованість, "Укрцукор" підтримав необхідність запровадження Україною внутрішнього ліцензування експорту цукру до Європейського Союзу.
"Це те, що демонструє європейцям, що ми вміємо працювати і впорядковувати ринок," — пояснила експертка.
Плани галузі на 2026 рік:
Кавушевська підкреслила, що для українських цукровиків європейський ринок фактично безальтернативний, оскільки за ринок Африки логістично завжди домінуватиме Бразилія. "Наше завдання – закріпитись в Європі, зробити долю України якомога більшою, а згодом забезпечити самодостатність Європейського Союзу в цукрі," — резюмувала вона.
Більше новин читайте на GreenPost.