Догори
Дати відгук

Українські медики розповіли, що змусило їх працювати в Польщі

Молоді фахівці стверджують, що понад усе хотіли б залишитися вдома, але зарплата медика не дає можливість утримувати родину

2 хв на прочитання18 Грудня 2020, 22:50
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Низька заробітна плата, затримка з її виплатою та відсутність кар'єрних перспектив — це те, що змушує молодих лікарів виїжджати з України до сусідньої Польщі в пошуках кращих умов праці. Свої історії в ефірі політичного ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера" розповіли лікар-уролог Дмитро Верига та медсестра Яна Демчук. 

Дмитро Верига розповів, що 10 років пропрацював урологом в Івано-Франківську. Починав із державних медзакладів, а закінчив двома приватними лікарнями, в яких працював почергово. 

"Коли працював у районній лікарні, то максимально мав 3 тисячі. Максимально мав 12-13 тисяч, працюючи у двох приватних лікарнях Івано-Франківська. Це ще залежало від кількості операцій.  Зараз у Польщі я працюю у звичайній лікарні в містечку, в якому всього 26 тисяч населення. Забезпечений усією апаратурою і розхідниками. Є кар'єрний ріст", - сказав Верига.

Історію молодого лікаря прокоментував прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, який у цей момент знаходився у студії. 

"Напевне, буде якась кількість лікарів, які виїдуть закордон. Звичайно, є молоді спеціалісти, які мріють виїхати, але їхня мрія від коронавірусу не залежить. Ось ця інформація, що не треба підтверджувати диплом, а просто приїжджаєш і працюєш — це неправда. Не сильно хтось когось десь чекає. І чому ми сумніваємося у патріотизмі наших лікарів?", - сказав Шмигаль. 

Після цього свою історію розповіла Яна Демчук — медична сестра, яка працює в лікарні міста Новоград-Волинський Житомирської області. 

"Зараз я шукаю надійного посередника, щоб виїхати до Польщі. Найбільше хотіла б залишитися в Україні, але думаю про зміну роботи, як і більшість моїх колег. Вони хочуть виїхати не тому, що їм не вистачає патріотизму, а тому, що ми всі не бачимо тут потреби в собі, в нашій праці. Не бачимо гідної оплати праці, щоб утримувати наші сім'ї. Зарплата у 9 тисяч для молодого спеціаліста — це відвертий цинізм", - сказала Демчук. 

Як ми писали раніше, лікаря-невропатолога побили через те, що змушений був підробляти охоронцем. Відома лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська стверджує, що її колега такий не один і більшість медиків беруть підробітки, щоб утримувати родину. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Кактуси на підвіконні Корисні поради Домашні квіти
Корисні поради , щоб кактуси на підвіконні рясно зацвіли
1 хв на прочитання33 хвилини тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Рутарій — перетворення відходів на мистецтво природи (ФОТО)
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання7 годин тому
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора