- Головна
- Новини
- Агро
- Агробізнес UA
- Українські фермери мають унікальну можливість вирощувати "здоровий" часник
Українські фермери мають унікальну можливість вирощувати "здоровий" часник
Українські виробники часнику мають перевагу перед найбільшими світовими експортерами через можливості сортів та місцеві природні умови.
Здатність українських озимих сортів часнику у місцевому кліматі дуже активно і стабільно стрілкуватись і давати «повітрянку» забезпечує вітчизняним виробникам цього продукту велику фору перед їхніми колегами, як з Європи, так і з Азії. Таку думку висловив у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» агровиробник Сергій Паращенко. Повідомляє УкрАгроКонсалт.
"Повітрянка (насіння часнику) є природнім оздоровленням – сорт починає працювати з чистого листа, вільний від основних хвороб, – пояснив він. – Як правило, китайські, іспанські, індійські та італійські виробники (основні світові лідери) вирощують переважно ярі та озимі сорти, які або не мають стрілки взагалі, або викидають її дуже слабо і не завжди, бо в них немає таких зим, як у нас. Це унеможливлює стабільно вирощувати часник з повітрянки. Тільки з зубка. Але ж такий садивний матеріал постійно вироджується і катастрофічно втрачає врожайність і свою генетичну силу", - пояснив експерт.
Паращенко навів досвід французьких виробників, які створюють часникові кооперативи із спеціалізованими насіннєвими господарствами, що постійно оздоровлюють посадковий матеріал через технологію інвітро та розмножують у ізольованих теплицях зі спеціалізованим грунтом.
«Поки такий матеріал буде готовий для фермера – проходить довгих 5 років. Та і вартість одного зубчика сягає космічних 1 євро за штуку, – сказав аграрій. – Для українського озимого часнику всього цього не треба – сама природа подарувала нам ідеальні умови».
Більше новин читайте на GreenPost.