Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Ліс
  • Україна посилює свої позиції в рамках Конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат

Україна посилює свої позиції в рамках Конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат

“Київська Конвенція” цього року святкує своє 20-ти річчя

2 хв на прочитання13 Жовтня 2023, 13:30
Фото: Wikipedia Фото: Wikipedia
Поділитись:

Представника Міндовкілля обрано віце-головою Бюро Карпатської Конвенції. Це означає, що вже по спливу трьох років саме наша країна очолить роботу Конвенції. А отже упродовж 2026-2029 років Україна головуватиме на всіх офіційних та експертних зустрічах Конвенції, а отже візьме першість у ініціативах щодо реалізації положень Конвенції. 

Таке рішення було прийнято у рамках сьомого засідання Конференції Сторін Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат (СОР7), що відбулося цього тижня у м. Белград, Республіка Сербія. 

Крім того, на полях СОР7 делегація України на чолі з першим заступником Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександром  Краснолуцьким провела низку двосторонніх зустрічей та досягнуто важливих домовленостей із:

  • очільником Секретаріату Карпатської Конвенції Гаральдом Егерером. Секретаріат готовий підтримувати Україну у відновленні довкілля. Зокрема, планують впровадити нові проєкти з ліквідації шкоди, завданої українським екосистемам внаслідок збройної агресії рф;
  • генеральним секретарем Рамсарської Конвенції Мусондою Мумбою. Сторони обговорили вплив російської війни на українські водно-болотні угіддя, а також питання розмінування й відновлення цих територій. Крім того, у рамках Конвенції наразі йдуть активні пошуки механізмів дослідження екологічної шкоди для українських угідь.
  • очільником делегації Чеської Республіки Іржі Лехейчеком. Чеська сторона готова до співпраці в рамках існуючих домовленостей – міжміністерського Меморандуму про взаєморозуміння, а також Другої Міністерської декларації, ухваленої у жовтні минулого року.
  • заступником очільниці Програми ООН з навколишнього середовища пані Елізабет Мренмою. ЮНЕП посилить підтримку України для подолання наслідків російської агресії для українського довкілля.
  • з Міністром навколишнього середовища, водних ресурсів та лісів Румунії Мірча Фечетом.  Пан Міністр запевнив в повній підтримці України та готовності до поглиблення співпраці в довкіллевій сфері, зокрема щодо підписання з Україною тристороннього Меморандуму про співробітництво по збереженню та раціональному управлінню басейну річки Прут.

Карпатська, або як її ще називають “Київська Конвенція” цього року святкує своє 20-ти річчя з моменту її ухвалення у Києві 2003 року.

Бюро Карпатської Конвенції – це основний допоміжний орган, під час засідання якого проводиться обговорення практичних кроків з імплементації Конвенції.

Під час СОР7 віце-головою Бюро Карпатської Конвенції обрано Едуарда Арустамяна – директора Департаменту природно-заповідного фонду та біорізноманіття Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Віце-головування якісно підсилить можливості України у транскордонній співпраці. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.