Україна на шляху до закриття екологічної справи в рамках Конвенції Еспо

2 хв на прочитання4 години тому
Фото vrciro

Минулого тижня відбулося засідання Міжвідомчої координаційної ради

Підтримуємо позитивний міжнародний довкіллєвий імідж: Україна працює над закриттям ще одного кейсу щодо порушення Конвенції Еспо.

Минулого тижня відбулося засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань реалізації Конвенції Еспо, пишуть у Міндовкілля. 

Конвенція Еспо – це міжнародний договір, що зобов'язує держави проводити оцінку впливу на навколишнє природне середовище проєктів у випадку, коли такі проєкти можуть вплинути на навколишнє природне середовище іншої держави.

Під час даного засідання Міжвідомча координаційна рада схвалила рішення врахувати результати транскордонної оцінки впливу на довкілля щодо провадження EIA/IC/CI/4, яке  стосується недотримання Україною вимог Конвенції Еспо під час продовження терміну експлуатації енергоблоків № 1 та 2 Рівненської АЕС. За результатами засідання Міністерство здійснює підготовку висновку з оцінки впливу на довкілля та іншої документації, необхідної для завершення транскордонної процедури.

На виконання рішення VI/2, проведено транскордонні консультації із шістьма країнами, а саме: з Австрією, Молдовою, Румунією, Польщею, Словаччиною та Угорщиною. 

Про завершення процедури оцінки транскордонного впливу на довкілля та про рішення Міжвідомчої координаційної ради буде поінформовано Секретаріат Конвенції Еспо та Комітет з впровадження. Завершення консультацій дозволить порушити питання про закриття провадження EIA/IC/CI/4.

Зауважимо, що необхідність проведення транскордонних консультацій для продовження терміну експлуатації атомних енергоблоків №1-2 Рівненської АЕС у 2014 році стало прецедентом щодо застосування вимог Конвенції Еспо для такого виду діяльності, бо стосується вже діючого об’єкта і не передбачає будь-якої діяльності з будівництва реконструкції, модернізації та/ або розширення. Вже в продовження дискусії щодо застосовності вимог Конвенції спеціальною робочою групою було розроблено керівництво.

Попри триваючу агресивну війну, Україна підтримує позитивний міжнародний імідж надійного партнера та союзника, забезпечуючи дотримання усіх зобов’язань за міжнародними договорами, стороною яких вона є.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: