Догори
Дати відгук

Україна купує іноземні тести замість удвічі дешевших вітчизняних

Попри заяву МОЗ, Інститут молекулярної біології НАН не отримав додаткових коштів на виготовлення тестів

1 хв на прочитання07 Травня 2020, 13:48
pixabay pixabay
Поділитись:

Інститут молекулярної біології НАН України поки не отримав гроші на виготовлення тестів для виявлення COVID-19, попри відповідну заяву голови МОЗ Максима Степанова. Тобто Україна продовжує закуповувати іноземні ПЛР-системи замість вітчизняних, які коштують вдвічі дешевше.

Про це повідомив голова експертної організації StateWatch Гліб Канєвський з посиланням на листування з Інститутом у Facebook. 

"Єдина сума, яку отримав Інститут з бюджету, це 350 тис грн в березні після перерозподілу внутрішніх ресурсів Академії наук для відшкодування вже виготовлених Інститутом власним коштом партії тест-систем у кількості 1000 зразків. Натомість очільник МОЗ Максим Степанов 25 квітня під час брифінгу заявив, що Міністерством фінансів наприкінці березня було виділено кошти Інституту молекулярної біології та генетики НАН України "на наукове дослідження і на можливість виготовлення і тестування ПЛР-систем. Після підтвердження з Лондону Інститут виготовив 1000 тест-систем за кошти Академії наук у сумі 350 тис грн. Ця тисяча тестів була передана в Житомирський та Київський центри громадського здоров’я, ще в березні", - зазначив Канєвський.

На підтвердження своїх слів Канєвський додав скріншот отриманого від   Інституту молекулярної біології НАН листа:

Раніше Інститут молекулярної біології НАН підтвердив StateWatch, що може виготовляти до 50 тисяч тестів на тиждень, але не має на це грошей.  

Нагадаємо, київські лабораторії не встигають робити аналізи на коронавірус.

Крім того, мешканців двох областей масово тестуватимуть на антитіла до коронавірусу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.