Догори
Дати відгук

У Запоріжжі померлий чоловік врятував життя чотирьом людям (відео)

Операцію з пересадки донорського серця журналісти навіть зафільмували на відео.

2 хв на прочитання19 Березня 2021, 22:40
У Запоріжжі пересадку серця вдалося зафільмувати на відео. У Запоріжжі пересадку серця вдалося зафільмувати на відео.
Поділитись:

Днями у Запоріжжі донорські органи від померлого чоловіка пересадили одразу чотирьом пацієнтам, які б могли не вижити без трансплантації. Кадри з оперблоку, де відбувалися операції, показали в ефірі політичного ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера".

Інформацію про те, що в одній із лікарень Запоріжжя є донор, лікарі на чолі з директором Інституту серця Борисом Тодуровим та журналісти отримали 15 березня близько 21:00. Через пів години вони були вже в міжнародному аеропорту та вилітали з Києва то обласного центру.

Тодуров зауважив, що традиційно його команда збирається в таких випадках за 15 хвилин. Цього разу збори були довшими - 25 хвилин. За словами лікаря, гаяти не можна було зайвої секунди. Адже чоловік, у якого внаслідок інсульту помер мозок, знаходиться під апаратом ШВЛ і його стан може різко погіршитися у будь-який момент. Серце може відмовити й в організмі розпочнуться незворотні процеси. Тоді про трансплантацію годі й думати.

Близько 23:00 борт із лікарями прибув у Запоріжжя. В супроводі поліцейських авто кардіохірург дістався лікарні. Там журналісти познайомилися із  37-річним Олександром, який і потребує донорського серця. У чоловіка проблеми клапаном та аортою.

Спочатку на операційний стіл потрапив пацієнт. Згодом до оперблоку на каталці привезли тіло донора. Медики вишикувалися вздовж стін і хвилиною мовчання та  вшанували пам'ять людини, яка вирішила віддати свої органи іншим хворим. 

Журналістам вдалося зафільмувати унікальні кадри: донорське серце продовжувало битися в залізному медичному лотку, чекаючи, доки його помістять у грудну клітину реципієнта. Операція тривала сім годин та закінчилася для Олександра успішно. Сьогодні, й9 березня, у Київському інституті серця, куди його доправили спецбортом, чоловік сказав журналістам свої перші слова після операції.

Також донорські органи померлого від інсульту чоловіка врятували життя й здоров'я 32-річному Олексію (він житиме з новою ниркою),42-річному Володимиру (йому теж пересадили нирку) та 46-річному Владиславу (йому пересадили печінку).

Як ми вже писали раніше, у Львові лікарі провели трансплантацію органів від одного донора відразу чотирьом пацієнтам. Усі операції відбувалися одночасно в кількох операційних.  

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.