Догори
Дати відгук

У Львові лікарі провели трансплантацію органів від одного донора відразу чотирьом пацієнтам (фото)

Усі операції відбувалися одночасно в кількох операційних.

2 хв на прочитання12 Лютого 2021, 22:30
Лікарі у Львові проводять операцію.Фото: Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги Львова Лікарі у Львові проводять операцію.Фото: Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги Львова
Поділитись:

Лікарі в Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги Львова пересадили серце, печінку та дві нирки від посмертного донора.  Як  повідомила пресслужба лікарні, донором стала  45-річна жінка, у якої діагностували розрив аневризми.

Вона потрапила  до клініки 6 лютого  із запамороченням та втратою свідомості, і    спроби медиків врятувати пацієнтку виявилися марними.  Стан жінки   прогресивно погіршувався, після чого лікарі констатували смерть мозку.

Рідні жінки дали згоду на трансплантацію органів задля порятунку інших життів. Рішення про пересадку печінки реципієнтка ухвалила за 30 хвилин просто в лікарняній палаті. 

Серце пересадили 22-річному чоловікові, одну нирку — 36-річній жінці, іншу — 34-річному чоловікові, а печінку — 48-річній жінці.  Усі операції відбувалися одночасно в кількох операційних. Їх здійснювали 40 медичних працівників із різних медичних бригад, а на процес загалом витратили 16 годин.

Медики вшанували донора.

Крім того, у той самий час медики здійснили ще одну пересадку нирки від родинного донора. Цю процедуру запланували раніше. Отже, у лікарні виконали 5 операцій із трансплантації органів одночасно.

Зазначимо, що це вже не перша операція у Львові, під час якої пересадили органи від посмертного донора декільком людям. У грудні 2020 року 47-річна львів'янка, яка померла внаслідок розриву аневризми, стала донором для чотирьох операцій: її серце, печінка та дві нирки допомогли врятувати життя 4 людям.

За минулий рік у Львівській клінічній лікарні швидкої допомоги провели десять операцій із пересадки органів.  Взагалі у 2021 році українські лікарі планують зробити 250 трансплантацій.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.