Догори
Дати відгук

У якому вигляді їсти яйця, аби від них не було ніякої шкоди, крім користі

Ризик заразитися інфекцією менший, якщо ви купили яйця в супермаркеті, і більший, якщо їсте домашні сирі.

2 хв на прочитання21 Жовтня 2022, 06:55
Поділитись:

Вживання яєць — питання не лише фінансів, а й здоров’я. Телеграм-канал «Вітаміни під подушкою» «розбирає» яйця на вітаміни та елементи, щоб з’ясувати, що корисного в цьому продукті та як його краще вживати.

До складу яєць входить більше 40 вітамінів — холін, В1, В2, В6, В9, В12, А, С, D, Е, К, Н і РР, а також безліч мікро- і макроелементів.

«У яйці досить багато селену, цинку, кобальту, що беруть участь в антиоксидантному захисті, роботі імунної та травної систем», — пояснює дієтолог Ольга Шестакова.

Антиоксидант лютеїн, який у великій кількості міститься в жовтку, відіграє важливу роль у фізіології зору. Він відповідає за його гостроту і так звану фотопротекцію — захищає очі від найагресивнішої частини видимого спектру.

Ще один антиоксидант холін здатний захищати організм людини від хвороби Альцгеймера. Також ця речовина корисна і для печінки.

У якому вигляді їсти яйця?

Сирі, варені чи смажені — вибір за вами. При варінні та смаженні кількість вітамінів зменшується, але ненабагато.

Проте слід звернути увагу на деякі моменти.

✔ Практично всі переваги вживання сирих яєць обнуляються через великий ризик отримати зараження сальмонельозом і гостру харчову інфекцію. Ризик заразитися інфекцією менший, якщо ви купили яйця в супермаркеті, і більший, якщо їсте домашні сирі.

✔ Яєчний жовток містить більше половини добової норми холестерину (190 із 300 мг). Тому саме жовтки рекомендується обмежувати людям із високим рівнем холестерину в крові, які вже мають атеросклероз або серцево-судинними захворювання.

✔ Курячі яйця можуть викликати алергію. В цьому випадку їх краще замінити на перепелині.

Тим часом учені довели, що курячі яйця корисні від зайвого жиру в організмі.

Нагадаємо також, що стало відомо, на скільки здорожчає продовольчий кошик до кінця року.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost