Догори
Дати відгук

У Великій Британії виявлено небезпечну інфекцію, що вражає домашніх собак і здатна передаватися людям

У собак умовно вважається невиліковною, у здорових людей зазвичай перебігає у легкій формі, але можливі ускладнення.

3 хв на прочитання23 Вересня 2023, 08:24
Поділитись:

У Великій Британії вперше за довгий час виявлено бруцельоз — небезпечну інфекцію, що вражає домашніх собак і при цьому здатна передаватися людям. Про це повідомляє Guardian.

Бруцельоз — інфекція, яку викликають бактерії Brucella, на неї хворіють і тварини, і люди, розповідає «Дзеркало».

Наприклад, у собак захворювання може призвести до викиднів, безпліддя або навіть смерті. У людей симптоми можна сплутати з грипом. У здорових людей інфекція зазвичай перебігає у легкій формі, але люди з ослабленою імунною системою, вагітні чи маленькі діти отримують ускладнений варіант. Хвороба здатна виникнути через роки після контакту з бактеріями — наприклад, після того, як людина випила непастеризоване молоко, з'їла погано просмажене м'ясо чи погладила заражену тварину, — і рецидивувати протягом кількох років. Небезпечні ускладнення рідкісні, але можуть зачіпати практично всі органи, у важких випадках стати причиною інвалідності.

Станом на 18 вересня 2023 року вже зафіксовано майже 100 собак із бруцельозом. Епідеміологічне розслідування триває, але попередньо вважається, що більшість випадків пов'язана з білоруським собакою (0-пацієнт) — джерелом зараження стала тварина, ввезена зоозахисниками в травні 2022 року з Білорусі.

У Великій Британії досі бруцельоз спостерігався лише в поодиноких випадках, переважно у тварин, привезених зі Східної Європи. Проте з деяких пір інфекція почала поширюватися і серед людей, пише видання Liverpool Echo. Наразі зафіксовано три випадки зараження людей собачим бруцельозом. Один із них — жінка, яка взяла білоруського собаку в компанію до своїх чотирьох вихованців. У результаті довелося приспати всіх тварин.

Бруцельоз у собак умовно вважається невиліковним. Тварину обов'язково стерилізують і лікують місячним курсом антибіотиків. Умовно, тому що навіть незважаючи на лікування, ризик рецидивів дуже великий. Найчастіше у разі зараження собаку присипляють, лікування робиться тільки у випадку, якщо є можливість ізолювати тварину від інших тварин на все життя. Вакцини від бруцельозу немає.

Бруцельоз від собак може передаватися людям.

Хімік Сергій Бесараб нагадує, що бруцельоз — не нова інфекція для людства. Про бруцельоз як начинку для американських бомб згадувалося у книзі Девіда Хоффмана «"Мертва рука": Невідома історія "холодної війни" та її небезпечна спадщина». Для біологічної зброї бруцели гарні тим, що переносять висихання і добре поширюються у вигляді аерозолю. Основний упор робився на бруцельоз великої рогатої худоби (агент АА) та бруцельоз кіз (агент АМ). Вважалося, що для зараження людини достатньо 500 мікроорганізмів/людини агента АА та 300 організмів/людини агента АМ. Проте в США згорнули цю програму, і в 1970-х роках «бруцельозну біозброю» було знищено.

Також хімік нагадує про аварію 2019 року, яка сталася у Китаї на Ланьчжоуському заводі вакцин. Тоді через непрацюючу систему бактеріологічного захисту з вентиляційними викидами в атмосферу потрапили бактерії бруцельозу, постраждали тисячі людей.

Ми вже писали про те, чого ви не знаєте про своїх домашніх улюбленців.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора