Як відомо, "зелені" технології крокують вперед, створюючи досить дивовижні механізми, процеси та продукти. Так, вже винайдено процес переробки очисток з моркви у «сонячні» батареї. Наразі стало відомо, що розроблено процес використання очисток з огірка в створенні матеріалів для упаковки харчових продуктів.
Ідеться про відкриття дослідників з Індійського технологічного інституту Харагпура (IIT Kharagpur), які розробили нанокристали целюлози зі шкірки огірка. Як пише ecotown, нанокристали мають більш високий вміст целюлози (18,22%) в порівнянні з іншими відходами, які можна використовувати в створенні матеріалів для упаковки харчових продуктів.
Целюлозний наноматеріал, розроблений в IIT Kharagpur з сирих відходів огірка, вирішує цю проблему. В Індії огірок широко використовується в салатах, соліннях, варених овочах або вживається в сирому вигляді, а також у виробництві напоїв, що призводить до утворення великої кількості біологічних відходів, які багаті целюлозою.
Дослідження показує, що нанокристали целюлози, отримані з шкірки огірка, мають змінні властивості через наявність великої кількості гідроксильних груп, що призвело до кращої біорозкладаності та біосумісності. Вони стали міцним, відновлюваним і економічним матеріалом найближчого майбутнього. Таким чином, подібні речовини можуть перетворюватися на пакувальні матеріали для харчових продуктів з низькою проникністю для кисню.
«Огірки утворюють близько 12% залишкових відходів, одержуваних після переробки. Ми використовували целюлозу, гемицеллюлозу і пектин, отримані з цього переробленого матеріалу, для нових біоматеріалів, які можна використовувати в якості нанонаповнювачів в біокомпозитах», — сказала д-р Джаєта Мітра, доцент кафедри сільськогосподарської та харчової інженерії.
Відомо, до запуску готовий електричний седан Hyundai Mistra: оцифрований салон та 520 км без підзарядки.