У США стратили другого засудженого шляхом удушення азотом — чоловік сам вибрав такий спосіб

4 хв на прочитання4 години тому
Зображення створено ІІ

Раніше його вже намагалися стратити за допомогою смертельної ін'єкції, та лікарі не змогли поставити крапельницю.

У штаті Алабама в США провели другу в історії країни страту ув'язненого за допомогою чистого азоту. Про це повідомляє Associated Press.

Ідеться про 59-річного Алана Юджина Міллера, засудженого за вбивство трьох людей під час стрілянини на робочому місці. Це стало другим випадком застосування в країні методу, який викликав суперечки про його гуманність.

Міллер був оголошений мертвим о 18:38 за місцевим часом у в'язниці на півдні Алабами. Близько двох хвилин він трясся і тремтів на каталці, його тіло час від часу смикало за ремені безпеки. Після цього близько шести хвилин він періодично задихався, перш ніж заспокоївся.

«Я не зробив нічого такого, щоб опинитися тут», — сказав Міллер у своєму останньому слові, яке часом приглушувалося протигазом, що закривав його обличчя від чола до підборіддя. Однак свідки на суді не висловили жодних сумнівів щодо його провини, описуючи, як Міллер застрелив трьох чоловіків.

Під час страти Міллер також попросив свою сім'ю та друзів «подбати» про когось, але не було зрозуміло, чиє ім'я він назвав.

«Сьогодні вночі правосуддя нарешті восторжествувало над цими трьома жертвами завдяки методу страти, обраному самим ув'язненим. Його дії були не божевіллям, а чистим злом. Його жахливі злочини назавжди змінили три сім'ї, і я молюся, щоб вони змогли знайти заспокоєння через всі ці роки», — заявив у своїй заяві губернатор Алабами Кей Айві.

Члени сімей трьох жертв не були свідками страти і не написали заяви, яку можна було б зачитати журналістам, повідомили державні чиновники.

Ця страта стала другою за рахунком, коли в Алабамі був застосований новий метод, уперше використаний у січні: на обличчя ув'язненого надягають респіраторний протигаз, що замінює повітря, яким людина дихає, чистим газом азоту, що спричиняє смерть від нестачі кисню.

Представники влади Алабами й адвокати сперечаються, чи зазнав Сміт неконституційного рівня болю під час страти. Тремтіння, яке демонстрував Міллер, було схоже на те, що спостерігалося під час першої страти азотним газом, але не здавалося таким тривалим і сильним.

Комісар з питань виконання покарань штату Алабама Джон К. Хемм сказав, що тремтіння було очікуваним.

«Ми говорили про те, що будуть мимовільні рухи тіла, оскільки тіло виснажується киснем. Тож це не було чимось, чого ми не очікували», — сказав Хемм, пояснюючи, що газ азоту надходив протягом 15 хвилин. Він запевнив, що все пройшло за планом і відповідно до протоколу.

Генеральний прокурор Алабами Стів Маршалл сказав, що страта «пройшла, як і очікувалося, без інцидентів».

«Сьогодні вночі, попри дезінформаційні кампанії політичних активістів, адвокатів з інших штатів і упереджених ЗМІ, штат ще раз довів, що гіпоксія азотом є гуманною і ефективною», — йдеться в заяві Маршалла.

Маршалл особисто не був свідком страти, але представник його офісу був присутній, повідомили представники в'язниці.

Водій вантажівки доставки Міллер був засуджений за вбивство з особливою жорстокістю за стрілянину 5 серпня 1999 року, яка забрала життя трьох людей. Свідчення в суді показали, що Міллер був параноїком і вважав, що його колеги пліткували про нього.

«Ви поширюєте чутки про мене», — сказав свідок, описуючи слова Міллера перед тим, як той відкрив вогонь. Усі троє чоловіків отримали численні вогнепальні поранення.

Спочатку Міллер не визнав себе винним через неосудність, але згодом відкликав свою заяву. Психіатр, найнятий захистом, заявив, що Міллер був психічно хворим, але його стан не був достатньо важким, щоб використовувати його як підставу для захисту через неосудність, згідно з судовими документами. Присяжні визнали Міллера винним після 20 хвилин обговорення і рекомендували 10-2 голосами засудити його до смертної кари.

У 2022 році штат скасував попередню спробу страти Міллера після того, як не зміг під'єднати крапельницю до 159-кілограмового ув'язненого. Спочатку Міллер оскаржував протокол щодо газу азоту, але відкликав свій позов після досягнення нерозголошеної угоди зі штатом.

Хамм сказав, що штат не змінив протокол. Міллер, серед іншого, просив дати йому заспокійливе. Хемм відмовився повідомити, чи дали Міллеру заспокійливе, і переадресував питання про угоду адвокатам Міллера.

Також повідомляють, що у штаті Алабама призначили на листопад третю страту через застосування азоту.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: