Догори
Дати відгук

У США померла перша у світі людина від вірусу Alaskapox

Кожен, хто має ураження, повинен звернутися до свого лікаря.

3 хв на прочитання12 Лютого 2024, 12:56
Зображення ілюстративне Зображення ілюстративне
Поділитись:

Чоловік із півострова Кенай (США) став першою відомою людиною, яка померла від вірусу Alaskapox, або AKPV, повідомляє Alaska Public Media із посиланням на департамент охорони здоров'я штату.

Чоловік, який помер від AKPV, був літнім і мав ослаблений імунітет через лікування раку. Його симптоми почалися з великого ураження в області пахв. Пізніше в нього з'явилося більше уражень, схожих на віспу, і його лікар відправив мазок до Центру з контролю та профілактики захворювань, де той був ідентифікований як унікальний штам AKPV.

Вірус Alaskapox був виявлений в штаті в 2015 році і пов'язаний з іншими подібними вірусами, такими як віспа, коров'яча віспа і мавпяча віспа. Епідеміолог Джулія Роджерс із Відділу охорони здоров'я Аляски сказала, що вірус передусім вражає тварин.

«Віруси роду Orthopoxvirus є зоонозними вірусами, що означає, що вони циркулюють переважно в популяціях тварин, зрідка потрапляючи на людей», — сказала Роджерс.

Епідеміолог очікує, що будь-які інфекції AKPV залишатимуться рідкісними, і малоймовірно, що хтось, хто не має ослабленого імунітету, помре від цього вірусу. Вона наголосила, що нема жодних доказів передачі вірусу від людини до людини.

Підтверджено випадки зараження вірусом Alaskapox лише у шести інших людей, і всі вони проживали в районі Фербенкса. Всі попередні випадки інфікування були від контакту з тваринами. Влада штату перевірила на наявність вірусу дрібних ссавців і виявила його переважно у рудих полівках і білках. Оскільки випадків зараження дуже мало, епідеміологи не знають, як саме люди можуть заразитися вірусом, але Роджерс вважає, що вірус, найімовірніше, передається через прямий контакт з інфікованою твариною.

Чоловік, який помер від вірусу, жив один у лісовій місцевості на півострові Кенай, годував і спілкувався з бродячим котом, який, за його словами, регулярно дряпав його і полював на дрібних ссавців. Кота протестували на вірус африканської чуми м'ясоїдних і отримали негативний результат. Роджерс сказав, що жителі Аляски мають бути обережними при поводженні з дрібними ссавцями. Люди повинні носити рукавички, коли дістають дрібних ссавців із пасток, і мити руки після цього.

«Якщо ви ловите або полюєте, переконайтеся, що ви намагаєтеся уникнути взаємодії чи контакту ваших домашніх тварин із цими дрібними ссавцями», — закликала Роджерс.

Вона додала, що кожен, хто має ураження, повинен звернутися до свого лікаря.

Бен Вестлі, фахівець з інфекційних захворювань, сказав, що медичним працівникам важливо навчитися розпізнавати ураження віспою.

«Віспяні ураження виглядають досить незвично. І я думаю, що більшість лікарів, які оцінюють висип, скажуть: "Боже, який дивний висип". Але якщо вони не чули чи не думають про вірус віспи, то не поставлять діагноз», — сказав Вестлі.

За його словами, інші симптоми можуть включати збільшення лімфатичних вузлів, особливо в області біля ураження.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.