Догори
Дати відгук

У «сов» мозкова функція на 13,5% краще, ніж у «жайворонків»

Вчені вивчили понад 26 000 учасників UK Biobank та їх звички сну.

1 хв на прочитання18 Липня 2024, 11:15
У «сов» мозкова функція краще ніж у «жайворонків» У «сов» мозкова функція краще ніж у «жайворонків»
Поділитись:

Вчені з Імперського коледжу Лондона (ICL) виявили, що у сов мозок працює значно краще, ніж у їхніх колег, що рано встають.

«Наше дослідження показало, що дорослі, які за своєю природою активніші ввечері (те, що ми назвали «вечірністю»), як правило, краще справляються з когнітивними тестами, ніж ті, хто є «жайворонками», — каже провідний автор дослідження Раха Уест з відділення хірургії та онкології в ICL. — Ці хронотипи не просто є власними уподобаннями, вони можуть впливати на нашу когнітивну функцію».

 У цьому останньому дослідженні вчені вивчили понад 26 000 учасників UK Biobank та їх звички сну, включаючи тривалість та якість, а також те, як вони справлялися з когнітивними тестами. Жайворонки мали стабільно нижчі результати тестів за всіма напрямками, і навіть «проміжні» типи — ті, хто вважав себе десь посередині — набрали на 10,6% і 6,3% більше, ніж жайворонків.

Попередні дослідження пов'язували «вечірність» зі згубними наслідками для здоров'я, включаючи підвищений ризик діабету 2 типу та хвороб серця, і навіть на 10% вищий ризик ранньої смерті порівняно з «жайворонками». «Сов» також пов'язують із вищим рівнем психологічних та неврологічних розладів.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost