Догори
Дати відгук

У Швейцарії триває Глобальний Саміт миру, ініційований Україною

Особиста роль Президента і його дипломатична робота вкрай велика

3 хв на прочитання16 Червня 2024, 10:50
 Глобальний Саміт миру.
Фото: МОН Глобальний Саміт миру. Фото: МОН
Поділитись:

15 та 16 червня у швейцарському місті Бюрґеншток проходить перший Саміт миру, присвячений війні в Україні. Це міжнародна зустріч на рівні лідерів країн та урядів, яку за ініціативою Президента Зеленського спільно готують Україна та Швейцарія. Особиста роль Президента і його дипломатична робота вкрай велика: Володимир Зеленський провів 50 телефонних розмов із лідерами країн щодо їхньої участі в цьому заході. Про це йдетьяс у пресрелізі МОН. 

Для участі у Саміті зареєструвалась сто одна держава та міжнародна організація і в цьому числі також релігійні лідери – представник Ватикану та вселенський патріарх Варфоломій. На Саміті є представництво всіх частин світу, всіх континентів – Латинська Америка, Північна Америка, Африка, Близький Схід та Азія, Тихоокеанський регіон, Австралія, Європа. 

«Сьогодні на Саміті представлені всі частини світу, всі континенти, різні нації – і географічно великі, і менші, – кожен політичний полюс нашого з вами світу: Латинська Америка, Близький Схід та Азія, Африка, Європа, Тихоокеанський регіон, Австралія, Північна Америка – усі. Погляд, ідеї та лідерство кожного народу для нас однаково важливі. І все, про що буде домовлено сьогодні на Саміті, стане частиною такого потрібного всім нам миротворчого процесу. Вірю, що ми побачимо тут, на Саміті, як твориться історія», – зазначив Президент України Володимир Зеленський під час Саміту.

Формула миру та Саміт миру базуються на Статуті ООН та нормах міжнародного права. Цією подією Україна започаткувала новий формат вирішення глобальних справ – широке світове представництво та максимально інклюзивну Формулу миру, і кожна держава може обрати – які пункти Формули миру допомогти виконати.

На Саміті опрацьовуються три початкові пункти Формули миру – ядерна безпека, продовольча безпека та гуманітарний вимір – звільнення полонених та депортованих (військових та цивільних, дорослих та дітей). На Саміті кожен учасник зможе додати свої ідеї, бачення та пропозиції, які засновані на Статуті ООН, до спільних рішень та кроків. Формула миру інклюзивна – кожен може долучитись до її реалізації.

На першому Саміті миру Росії немає. Коли світ погодить спільне бачення того, як досягти справедливого миру на основі Статуту ООН та справедливих прав Українського народу, це бачення та план дій будуть прокомуніковані з представниками Росії – щоб на другому Саміті миру можна було зафіксувати справедливе для України закінчення війни. Ми задали власну адженду першими, саме українську адженду, чим переграли російську дипломатію. Критика “Формули миру” та Саміту – лише відображення того, що агресор та його союзники побоюються того, що Саміт матиме успіх.

Російська агресія, що триває, з кожним днем поглиблює кризу у багатьох питаннях глобальної безпеки. Тому важливо якомога скоріше створити такі передумови для початку переговорів, які виключать для Росії можливості диктувати свої умови миру. Таким чином, Саміт миру в Швейцарії є надзвичайно важливою платформою для створення таких умов.

«Формула миру – формула єднання світової більшості заради миру, заради повної дієвості цілей та принципів Статуту ООН, міжнародного права, а отже, і глобальної безпеки. Це те, що близьке кожній нації світу» – сказав Президент України.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Тамайо Перрі
Неймовірна смерть: на зіркового актора «Піратів Карибського моря» напала акула на Гаваях
1 хв на прочитання31 хвилину тому
Форум «Практичне застосування норм Закону «Про управління відходами»
У Полтаві пройшов дводенний форум «Практичне застосування норм Закону «Про управління відходами»
3 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Немає необхідності купувати хімічні речовини: як захистити ділянку від шкідників — перевірені засоби
1 хв на прочитаннягодина тому
Постачав деревину з 20% націнкою
ДБР на Миколаївщині викрили посадовця, який постачав деревину з 20% націнкою
1 хв на прочитання2 години тому
Острів Капрі ввів тимчасову заборону на в'їзд для туристів через брак питної води
2 хв на прочитання8 годин тому
Тушкована капуста з курячим філе — простий рецепт
1 хв на прочитання9 годин тому
Дельфініум — естетика в саду (ВІДЕО)
1 хв на прочитання15 годин тому
Захочеться пригод і нових вражень: любовний гороскоп на 24 червня 2024 року
2 хв на прочитанняВчора