Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • У понеділок, 8 квітня, відбудеться повне сонячне затемнення: ось де його можна буде побачити

У понеділок, 8 квітня, відбудеться повне сонячне затемнення: ось де його можна буде побачити

Денне небо стає темним, схожим на сутінки чи світанок, і нічні тварини прокидаються, збентежені, думаючи, що настала ніч.

3 хв на прочитання08 Квітня 2024, 07:32
Комбінація з десяти зображень показує хід часткового сонячного затемнення поблизу повного сонячного затемнення на Гернсі, штат Вайомінг, поблизу прольоту реактивного літака, 21 серпня 2017 р. Фото: REUTERS/Рік Вілкінг Комбінація з десяти зображень показує хід часткового сонячного затемнення поблизу повного сонячного затемнення на Гернсі, штат Вайомінг, поблизу прольоту реактивного літака, 21 серпня 2017 р. Фото: REUTERS/Рік Вілкінг
Поділитись:

У понеділок, 8 квітня, на Землі можна буде спостерігати повне сонячне затемнення. Reuters розповідає, що це за явище, де його можна буде побачити та чого очікувати.

Що таке повне сонячне затемнення? Під час повного сонячного затемнення Місяць проходить між Сонцем і Землею, повністю закриваючи Сонце вздовж невеликої траєкторії поверхні нашої планети. Денне небо стає темним, схожим на сутінки чи світанок, і нічні тварини прокидаються, збентежені, думаючи, що настала ніч.

У місцях уздовж шляху сукупності люди зможуть спостерігати сонячну корону — зовнішню атмосферу зірки — яку зазвичай не видно через сонячну яскравість. Звісно, похмурий день може зіпсувати краєвид.

Де це можна буде побачити? За даними NASA, затемнення 8 квітня почнеться над південною частиною Тихого океану, його шлях досягне тихоокеанського узбережжя Мексики приблизно об 11.07 ранку за тихоокеанським часом, а потім увійде в Сполучені Штати в Техасі. Далі шлях лежить до Канади в Онтаріо та пролягає через Квебек, Нью-Брансвік, острів Принца Едуарда та Кейп-Бретон, виходячи з континентальної Північної Америки на атлантичному узбережжі Ньюфаундленду о 17.16 за місцевим часом. Часткове затемнення планується побачити для людей у всіх 48 суміжних штатах США.

Що можна побачити під час затемнення? Повне сонячне затемнення розгортається в кілька етапів.

Він починається з фази часткового затемнення, коли Місяць починає проходити між Землею та Сонцем, частково блокуючи його, і залишаючи Сонце схожим на форму півмісяця.

У наступній фазі точки світла від Сонця сяють навколо берегів Місяця через неправильну топографію супутника Землі, виробляючи маленькі кульки світла.

Комбінація з десяти зображень показує хід часткового сонячного затемнення поблизу повного сонячного затемнення на Гернсі, штат Вайомінг, поблизу прольоту реактивного літака, 21 серпня 2017 р. Фото: REUTERS/Рік Вілкінг/Ліцензійні права на купівлю фото.

У фазі діамантової каблучки одна яскрава пляма з’являється вздовж місячного краю, навіть коли сонячна атмосфера залишає світлове кільце навколо місяця. Ефект нагадує вигляд каблучки з діамантом. Це явище передує повному затемненню.

Після завершення інші фази повторюються, оскільки Місяць продовжує рухатися своїм шляхом, поки затемнення не закінчиться.

Чим це відрізняється від кільцевого сонячного затемнення? Кільцеподібне сонячне затемнення відбувається, коли Місяць проходить між Сонцем і Землею, перебуваючи в найвіддаленішій точці від нашої планети чи поблизу неї. Таким чином, він не повністю закриває обличчя сонця, залишаючи на небі щось схоже на «вогняне кільце».

Як безпечно спостерігати за затемненням? Експерти попереджають, що небезпечно дивитися прямо на яскраве сонце без використання спеціального захисту для очей, призначеного для спостереження за сонцем. На думку цих експертів, спостереження за затемненням через об’єктив камери, бінокль або телескоп без використання спеціального сонячного фільтра може призвести до серйозних травм очей.

Вони радять використовувати безпечні сонцезахисні окуляри чи безпечні портативні сонячні окуляри, зазначаючи, що звичайні сонцезахисні окуляри небезпечні для спостереження за сонцем. Єдиний момент, коли люди вважають безпечним знімати засоби захисту очей під час повного сонячного затемнення, — це короткий час, коли місяць повністю закриває поверхню сонця.

Чим сонячне затемнення відрізняється від місячного? Місячні затемнення відбуваються, коли Земля перебуває між Місяцем і Сонцем і тінь нашої планети відкидається на поверхню Місяця. Це робить Місяць тьмяним, іноді з червонуватим кольором. Місячні затемнення видно з половини Землі — набагато ширшої області, ніж сонячні затемнення.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
 Кінь понівечив господаря.
Фото: ОЦЕМД
Роздратований кінь тяжко понівечив молодого господаря (ФОТО)
1 хв на прочитання28 хвилин тому
Рівень забруднення в Дніпрі
Безпечне купання у Дніпрі – на що варто звернути увагу
2 хв на прочитання2 години тому
Прогноз погодних умов в Україні на травень
Без рекордних показників та стихійних метеорологічних явищ: прогноз погоди в Україні на травень
3 хв на прочитання3 години тому
Нацпарк «Кам'янська Січ» пожежна охорона Збереження довкілля
У Нацпарку «Кам'янська Січ» запрацювала Добровільна пожежна охорона
1 хв на прочитання4 години тому
Силікони в Антарктиці: українські вчені завершили відбір зразків для нового дослідження
2 хв на прочитання6 годин тому
Експертна дискусія: CBAM, СТВ і вуглецевий ринок в електроенергетиці України
2 хв на прочитання7 годин тому
Названо домашні засоби, які допоможуть відіпрати будь-які плями
1 хв на прочитання8 годин тому
На Волині екологи виявили понад 700 метрів браконьєрських сіток у водоймах
1 хв на прочитання9 годин тому