Догори
Дати відгук

У Польщі знайшли стародавній скарб київської княжни (фото)

Приблизна вартість знахідки кілька мільйонів євро

1 хв на прочитання14 Лютого 2021, 21:14
Фото The History Blog - Приблизна вартість знахідки кілька мільйонів євро Фото The History Blog - Приблизна вартість знахідки кілька мільйонів євро
Поділитись:

У польському селі Слушков вчені знайшли скарб у горщику. Знахідці 800 років й вона налічує шість з половиною тисяч монет, більшість із яких срібні динари. Про це повідомляє The History Blog.

"Разом із монетами знайшли та чотири золоті каблучки: дві обручки й два персні. На одній з обручок вдалося розібрати напис на кирилиці: "Господи, допоможи своїй невільниці Марії", - йдеться у повідомленні.

Приблизна вартість знахідки кілька мільйонів євро.

Зазначається, що, як імовірну господиню персня фахівці називають дружину воєводи Петра Власта. Відомостей про неї небагато. За однією з версій, вона була дочкою Святополка Ізяславича, великого князя Київського, який правив столицею у 1093-1113 року. За іншою версією, Марія була дочкою князя Олега Святославича.

Історики висунули досить сміливу гіпотезу, згідно з якою скарб міг бути посагом Марії. В такому разі заховати його могли 1146 року, коли почалася міжусобиця між спадкоємцями Болеслава III. За наказом Владислава II, Власта був схоплений, засліплений і позбавлений язика. Після цього воєвода залишив Польщу і втік до Київської Русі.

Раніше ми розповідали, що на морському дні дайвери знайшли давньоримський скарб (відео).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко