Догори
Дати відгук

На морському дні дайвери знайшли давньоримський скарб (відео)

Вчені вражені коштовністю та рідкістю знахідки

2 хв на прочитання19 Січня 2021, 23:36
Фото - YOLI SCHWARTZ Фото - YOLI SCHWARTZ
Поділитись:

Члени дайвінг-клубу виявили на дні біля портового міста Кесарія в Ізраїлі понад 20 кг стародавніх монет, бронзових статуй божеств і світильників римського періоду. Дует водолазів Ран Файнштейн і Офер Раанан наштовхнувся на 1600-річний вантаж морського купця пізньоримського періоду. Дайвери зв’язалися з Ізраїльським управлінням старожитностей (IAA), що призвело фурору та до повномасштабного дослідження місця катастрофи, адже знахідка виявилася дуже коштовною та рідкісною. Повідомляє express.

Сучасна Кесарія розташована на місці давньоримського порту і національного парку Кесарії. Також відомий як Кесарія Приморська, місто було побудоване при Іроді між 22 і 10 роками до нашої ери, а потім було приєднане до римських провінціях Іудея, Сирія, Палестина і Палестина Прима.

За даними Управління старожитностей Ізраїлю, при дослідженні затонулого корабля було виявлено безліч деталей і предметів корабля. Найбільш цікавими артефактами були статуї бога Сонця і богині Місяця.

Археологи також виявили дві бронзові лампи та предмети в формі тварин, в тому числі один, що нагадує дельфіна. Але найдивовижнішою знахідкою були дві металевих брили, що складаються з тисяч стародавніх монет. Монети важили близько 20 кг.

На монетах було зображення імператора Костянтина Великого, який правив Західною Римською імперією між 317 і 324 роками нашої ери, а потім Римською імперією між 324 і 337 роками нашої ери. На монетах також зображено зображення імператора Ліцинія, що правив на сході між 308 і 324 роками нашої ери.

За словами Джейкоба Шарвіта, директора відділу морської археології МАА, і заступника директора Дрора Планера, торгове судно, що перевозило скарби, швидше за все, затонуло після удару об дамбу Кесарії. 

Експерти додали, що металеві статуї — рідкісні археологічні знахідки, тому що в давнину їх завжди переплавляли та переробляли. Коли їх знаходять, то це зазвичай відбувається в морі».

«За роки розкопок землі в Кесарії було знайдено лише кілька частин бронзових статуеток. Оскільки ці статуї були зруйновані разом з кораблем, затонули в воді, вони виявилися „врятовані“ від процесу перероблення», — підкреслили автори відкриття. За їх словами, цінний вантаж, швидше за все, був захищений піском.

Тим часом пожежники разом з одеситами рятували кішку, яка в морози три дні сиділа на дереві (відео).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Сучасні низьковуглецеві технології в Україні
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
Пів України накриють морози
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
Всеукраїнська акція Дуби Шевченка єднають Україну
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитанняВчора
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитанняВчора
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитанняВчора
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитанняВчора
Рослини кам'янистого саду (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора