У Польщі нову дорогу проклали довкола сосни, щоб не знищувати дерево

1 хв на прочитання12 Вересня 2024, 11:10
ФОТО: У Польщі нову дорогу проклали навколо сосни, що росла на шляху / Monika Gosławska

Позаплановий "острівець безпеки" тільки поліпшив вигляд місцевості, спростив життя пішоходам і слугує тимчасовому сповільненню руху.

У польському селі Клудзиці, Пйотркувського повіту, будівельники доріг зберегли дерево, яке росло на шляху будівництва нової дороги, повідомляє Radio Łódź. І тепер сосна стоїть посеред траси.

Це дерево має статус пам’ятки природи. За місцевою легендою, її посадили солдати армії Наполеона на початку ХІХ століття, прямуючи на схід, аби позначити своє просування.

Дерево опинилося на шляху прокладання автодороги з Белхатува до Уязду. Через щільну забудову у тій місцевості не було можливості прокласти альтернативні напрямки. Та й за дерево вступилися місцеві мешканці й екологи. Громадськість наполягла на коригування проєкту.

"Тепер сосна-пам'ятка виглядає навіть цікавіше, тому що навколо неї «обведено» дві дороги. Ми сміємося, що це таке маленьке кільце в Клудзіце, але водночас це елемент безпеки руху, бо кожна дорожня шикана сповільнює рух. Якби там була пряма ділянка, був би ризик перевищення швидкості водіями. В даному випадку це забудована територія, тому обмеження швидкості 50 км/год, а біля сосни буде 30 км/год, наскільки я пам’ятаю. Є поворот, треба сповільнити, так точно буде безпечніше, а гарне дерево залишиться, - розповів колишній голова Окружного управління доріг Маріуш Стобецький.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: