Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • У ПАРЄ заслухали доповідь України про екологічний стан Дніпра (ВІДЕО)

У ПАРЄ заслухали доповідь України про екологічний стан Дніпра (ВІДЕО)

З кожним роком екологічний стан річки погіршується.

3 хв на прочитання29 Вересня 2021, 17:00
Фото: скрін із відео Фото: скрін із відео
Поділитись:

Сьогодні в Parliamentary Assembly of the Council of Europe (ПАРЄ) — екологічний день.

Як повідомила народний депутат Лариса Білозір, серед учасників тривають дискусії навколо необхідності посилених дій Ради Європи у питаннях закріплення права на здорове довкілля мешканців континенту.

«У своєму виступі, як представниця Постійної делегації ВРУ у Парламентській асамблеї Ради Європи, звернула увагу колег на стан однієї з найбільших річок Європи — Дніпра. Вона є важливою транспортною артерією України, а також джерелом прісної води для 70 % населення України. Попри це, у поверхневих водах річкового басейну Дніпра виявлений 161 забруднювач, зокрема, метали кадмій і нікель, радіоактивні елементи. З кожним роком відбувається системне погіршення екологічного стану річки. Спостерігається масовий мор риби», — зазначила вона.

Вона додала, що останні проведені дослідження виявили значні перевищення вмісту синтетичних речовин: сільськогосподарських отрутохімікатів, фармацевтичних препаратів, важких металів: цинку та міді, а також ртуті. Фактично Дніпро перебуває на межі безповоротної екологічної катастрофи.

«У цьому контексті стурбованість Асамблеї темпами та масштабами деградації навколишнього середовища, втратами біорізноманіття та кліматичною кризою, які безпосередньо впливають на здоров'я, гідність і життя людини, є надзвичайно актуальним. Рада Європи мусить продемонструвати чітку позицію, стратегічне бачення майбутнього та вдосконалити законодавство задля посилення захисту навколишнього середовища, що вкрай необхідне в епоху системних екологічних загроз для нинішнього та майбутніх поколінь», — наголосила Білозір.

За її словами, вдосконалення законодавства стане адекватною відповіддю в контексті реагування на швидке погіршення стану навколишнього середовища, втрати біорізноманіття, загрозу кліматичної кризи, які безпосередньо впливають на здоров’я, гідність і життя людей.

«Українська делегація підтримує розробку Додаткових протоколів до Європейської конвенції з прав людини та Європейської соціальної хартії (СТЕД № 35 і 163), що необхідні для додаткового гарантування прав на безпечне, чисте, здорове та стійке довкілля. Та допоможуть державам — членам Ради Європи більш ефективно досягати цілей поставлених у межах Паризької угоди та Кіотського протоколу», — наголосила учасниця ПАРЄ.

Вона наголосила, що, зокрема, Рада Європи, як провідна організація із прав людини та верховенства права на континенті, має продовжувати діяти й адаптувати свою правову базу, щоб закріпити право населення Європи на безпечне, чисте, здорове та стійке довкілля.

«Таким чином, Асамблея буде стимулювати національні парламенти виступати за адекватний захист права на безпечне, чисте, здорове та стійке навколишнє середовище на національному, європейському та глобальному рівні, а також розробки законів й імплементації правових інструментів, необхідних для всебічного охоплення цього права, а також контролю за їхнім ефективним впровадженням», — додала Білозір.

Нагадаємо, що школярку з Херсонщини визнано генієм у США за її метод очищення Дніпра очеретом.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання27 Квітня 2024
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитаннягодина тому
Підкормка для Троянд і Папороті Підживлення рослин
Цей простий засіб стане ефективною підкормкою для троянд та папороті
1 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитання3 години тому
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитання3 години тому
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитання4 години тому
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитання5 годин тому
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання6 годин тому