Хліб, особливо домашній, випечений без консервантів, черствіє через день-два. А може довше залишатися м'яким і запашним, якщо правильно його зберігати. «Сітілінк» розповідає, від чого псується хліб і як зберегти його свіжість.
Чому хліб швидко черствіє
Хліб починає підсихати приблизно через 8 годин після випікання, щойно встигнувши доїхати до магазину. Це пояснюється складом борошна — у ньому є клейковина та крохмаль. Коли тісто випікається за високої температури, крохмаль реагує з водою і розм'якшується, чому хліб виходить пружний і еластичний.
Але щойно буханець дістають із печі, гранули крохмалю починають втрачати вологу і кристалізуватися, а хліб — черствіти. Найшвидше це відбувається при температурі 0–10 °С. Найкраще зберігається при кімнатній температурі 20–25 °С і в морозильній камері при мінус 18–20 °С.
Пшеничний хліб черствіє швидше за житній чи житньо-пшеничний. Причина в тому, що в чорному та сірому хлібі більше вологи та білків, через які вода випаровується повільніше.
Звідки береться пліснява на хлібі
Спори цвілевих грибів майже завжди є у повітрі та на поверхнях. Вони можуть потрапити на хліб ще в пекарні та при перевезенні, якщо виробник не дуже добре стежить за чистотою.
Осілі на поверхні хліба спори розростаються, через що булка вкривається чорною, зеленою та синьо-зеленою пліснявою. Якщо пліснява з'явилася на хлібі, значить, уся булка чи буханець нею заражені. Обрізати цвілі скоринки небезпечно для здоров'я — краще викинути батон повністю.
Найшвидше пліснява розростається при температурі вище 25 °С і вологості 70-80 %. Тому хліб особливо швидко псується у щільно зав'язаному поліетиленовому пакеті. Житній хліб пліснявіє повільніше за пшеничний через те, що в нього вища кислотність.
Тобто краще зберігати хліб у паперовому пакеті та тканинному мішечку?
Якщо купуєте хліб на кілька днів і швидко його з'їдаєте — так.
Тканинний мішок багаторазовий та екологічніший. У ньому білий хліб залишається свіжим 2-3 дні, чорний — до чотирьох. Найкраще використовувати мішечки з бавовни та льону. Натуральні тканини добре дихають, вони витримують прання при високій температурі, тобто їх легко продезінфікувати, вбивши бактерії та грибки.
Якщо купуєте різні види хліба — наприклад чіабатту та бородинський — зберігайте їх у різних пакетах чи мішечках. У чорного хліба висока вологість, і пшенична булка може швидше запліснявіти через таке сусідство.
Чи є користь від хлібниці, чи вона тільки для краси?
Хлібниці підходять тим, хто купує хліб на два-три дні. Зазвичай їх розміщують на стільниці чи столі. Є моделі, які вішаються на стіну, — з ними можна заощадити місце на невеликій кухні. Іноді хлібниці вбудовують у стільницю чи кухонний гарнітур. І найчастіше їх роблять із дерева та нержавіючої сталі.
Дерев'яна хлібниця. Дерево — екологічний матеріал, що пропускає повітря. У такій хлібниці хліб може залишатись свіжим до п'яти днів. Але її доведеться регулярно доглядати: протирати й обробляти розчином оцту для профілактики пліснявого грибка, просушувати та провітрювати, оскільки дерево вбирає вологу і запахи.
Хлібниця із нержавіючої сталі. Нержавіюча сталь, на відміну від дерева, не боїться вологи, не поглинає запахи і стійка до пошкоджень. Щоправда, хлібниці з нержавіючої сталі теж потрібно періодично мити і для профілактики протирати розчином оцту.
Якщо дратують відбитки пальців на глянцевому корпусі, придивіться до моделей із покриттям FPP (fingerprint proof), де практично не залишається відбитків пальців і патьоків.
Кажуть, у морозилці хліб зберігається довше
Так, це чудовий варіант для тривалого зберігання. Наприклад, коли закупилися в улюбленій пекарні далеко від будинку чи спекли багато домашнього хліба у хлібопічці чи духовці.
У морозилці за температури мінус 18–20 °С хліб зберігається до трьох місяців. Можна заморозити цілу булку чи порізати та розфасувати потрібними порціями. Для зберігання хліб упаковують у фольгу, поліетиленовий чи вакуумний пакет, якщо вдома є вакууматор. Головний секрет свіжості: заморожувати потрібно свіжий хліб.
Як розморожувати:
Чи можна зберігати хліб у холодильнику?
Краще не треба. Температура в основній камері — від 2 до 8 °С, в таких умовах хліб найшвидше втрачає вологу і черствіє. Ще хліб добре вбирає запахи, і зберегти його первісний аромат, швидше за все, не вийде. Іноді шматочки житнього хліба навіть використовують для швидкого видалення запаху з холодильника.
Яких правил зберігання слід дотримуватись?
Найкраще зберігати хліб при кімнатній температурі 20–25 °С й у морозильній камері при мінус 18–20 °С. А в холодильник класти хліб не варто, там він псується найшвидше.
У морозилці хліб може зберігатись до трьох місяців. Можна покласти туди цілий батон або спершу нарізати хліб скибочками, кожну скибочку краще обернути папером або харчовою плівкою, щоб не злиплися. Головне — заморожувати свіжий хліб, а не тижневої давності.
Розморожувати його можна так:
Якщо хліб купується на кілька днів, він збереже свою свіжість у хлібниці, у паперовому чи полотняному пакеті, бавовняному чи лляному.
Також ми розповідали, як швидко розморозити м’ясо й «оживити» хліб: хитрість від лікаря.