Догори
Дати відгук

У Нідерландах працівник музею викинув у відро для сміття дві пивні банки — виявилося, що це твір мистецтва

Цей інцидент є останнім у довгій низці нещасних випадків, що трапляються з експонатами в галереях і музеях.

2 хв на прочитання08 Жовтня 2024, 23:50
«Всі гарні часи, які ми провели разом». «Всі гарні часи, які ми провели разом».
Поділитись:

Голландський музей повернув роботу, яка виглядає як дві порожні бляшанки з-під пива, після того, як співробітник музею випадково викинув її у смітник, думаючи, що це сміття. Про це розповідає The Guardian.

На перший погляд, робота французького художника Александра Лаве під назвою «Всі гарні часи, які ми провели разом» виглядає як дві викинуті пивні бляшанки з вм'ятинами. Та придивившись уважніше, можна побачити, що насправді вони ретельно розписані вручну акриловими фарбами та «вимагали багато часу і зусиль для створення», як стверджують у музеї. Але їхню художню цінність знищив механік, який побачив їх у ліфті й викинув у смітник.

Фрук'є Баддінг, прес-секретар музею LAM у місті Ліссе, розповіла, що твори мистецтва часто залишають у незвичних місцях — звідси і виставка у ліфті.

«Ми намагаємося весь час дивувати відвідувачів», — сказала вона.

Кураторка Еліза ван ден Берг повернулася з короткої перерви і помітила, що бляшанки зникли.

Вона знайшла їх у мішку для сміття якраз у той момент, коли їх збиралися викинути.

«Тепер ми поставили роботу в більш традиційне місце на плінтус, щоб вона могла відпочити після своєї пригоди», — сказала Баддінг.

Вона підкреслила, що «не тримає зла» на механіка, який щойно почав працювати в музеї.

«Він просто виконував свою роботу», — сказала вона.

«Наше мистецтво заохочує відвідувачів побачити повсякденні предмети в новому світлі. Виставляючи роботи в несподіваних місцях, ми підсилюємо цей досвід і тримаємо відвідувачів у напрузі», — сказала Сітске ван Зантен, директорка музею.

«Зважаючи на це, бляшанки навряд чи надовго залишаться на своєму традиційному цоколі. Нам потрібно добре подумати про те, куди їх поставити наступного разу», — каже Баддінг.

Цей інцидент є останнім у довгій низці нещасних випадків, що трапляються з творами мистецтва в галереях і музеях.

  • У 2023 році чоловік, який сказав, що голодний, з'їв банан, прикріплений до стіни як частина інсталяції італійського художника Мауріціо Каттелана в галереї в Сеулі.
  • У 2011 році в Німеччині надмірно старанний прибиральник зіпсував витвір сучасного мистецтва вартістю 690 000 фунтів стерлінгів, прийнявши його за більмо, яке потрібно було добре протерти.
  • Скульптура німецького художника Мартіна Кіппенбергера, який до своєї смерті у 1997 році вважався одним із найталановитіших митців свого покоління, була передана на зберігання до музею Оствальд у Дортмунді, проте стала жертвою губки прибиральниці.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.